Ronioci iz Republike Češke i FUCZ na površinskom kopu Šićki Brod kod Tuzle završili zadatak podvodnog deminiranja

Češku formaciju za ronjenje i obuku ronilaca sa punom opremom, uz ronioce pirotehničare, činili su specijalni tim vatrogasne službe i medicinski tim sa ukupno 18 članova. Uz ostalu opremu ronilačko-pirotehnički tim FUCZ za ovo podvodno deminiranje koristio je i VALON detektore za detekciju eksplozivnih sredstava pod vodom koji su se pokazali veoma  korisni za ovakve zadatke. Velike probleme roniocima na “čišćenju” jezera stvarala je visoka i gusta trava ali i velika koncentracija mulja. Dosadašnja saradnja rezultirala je adekvatnom obukom i osposobljenošću bh. ronilačkog tima FUCZ za spašavanje na vodi i pod vodom a ovogodišnja misija i obuka uključivala je i rad s robotom i sonarom za detekciju pod vodom koje posjeduje ronilački tim Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike. Ovakav vid saradnje koji će se nastaviti i u idućoj godini omogućava roniocima FUCZ dodatnu obuku, procjenu najbolje opreme za rad a kroz ove aktivnosti deminiranja posljednjih godina na rijekama i jezerima u više općina na području Federacije BiH uklonjena su i uništena brojna eksplozivna sredstva uključujući i nekoliko aviobombi.

Već nekoliko dana specijalni timovi ronilaca Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i ronilački tim Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike (OSPČV), uz podršku Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i jednog člana GSS Srebrenik vršili su podvodno deminiranje bivšeg površinskog kopa Šićki Brod kod Tuzle koje predstavlja veliku opasnost po živote građana zbog prisustva neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Nažalost, ni jedno ljeto ne može proći bez utapanja kupača na ovom kupalištu poznatom kao Kop. Rashlađivanje u ljetnim danima, osim rizika od utapanja, sa sobom nosi i opasnost od eksplozije neeksplodiranih i odbačenih ubojitih sredstava koja su utvrđena kroz akciju specijalnih timova FUCZ i ronilaca iz Republike Češke (OSPČV), uz saznanje da je na ovom prostoru vršena proba improvizovanih sredstava u prethodnom ratu.

Češku formaciju za ronjenje i obuku ronilaca sa punom opremom uz ronioce pirotehničare činili su specijalni tim vatrogasne službe i medicinski tim sa ukupno 18 članova.

Uz ostalu opremu ronilačko-pirotehnički tim FUCZ za ovo podvodno deminiranje koristio je i VALON detektore za detekciju eksplozivnih sredstava pod vodom koji su se pokazali veoma  korisni za ovakve zadatke.

Na dijelu jezera, gdje je rađeno podvodno deminiranje, pronađena su, uklonjena i uništena 42 eksplozivna sredstva i municija (pješadijska mina PMR-2A, tromblonska mina trenutna, minobacačke mine trenutne (60 mm), ručne bombe, pješadijska municija 7,62x 3,9 mm, upaljač za MB 60 mm – M62, zrno 75 mm i granata sa fosfornim punjenjem).

Probleme roniocima na deminiranju jezera stvarala je visoka i gusta trava, ali i velika koncentracija mulja. Inače, deminiranje pod vodom znatno je teže i opasnije od onoga na kopnu, ne samo zbog trave i loše vidljivosti, nego i zbog niske temperature vode ali i zaštitne opreme u vidu pancira, šljemova i slično koja se ne koristi u ovom slučaju. Ronioci-demineri na sebi imaju oko 20 kg dodatne opreme, ali ona nije zaštitna, već obična ronilačka pa su još više bili izloženi opasnosti od eksplozije.

Ova akcija na Kopu je nastavak saradnje ekspertnih misija timova FUCZ i OSPČV koje su u našoj zemlji započete na osnovu ranije potpisanog sporazuma između Vlade Republike Češke i Ministarstva sigurnosti BiH.

Ovogodišnja misija je, pored podvodnog deminiranja OSPČV, uključivala i obuku i usavršavanje te prenošenje iskustava o spašavanju na vodi i pod vodom kao i prezentaciju rada sonara i podvodnog robota. Dosadašnja saradnja rezultirala je adekvatnom obukom bh. ronilačkog tima FUCZ za spašavanje na vodi, pod vodom, u radu s robotom i sonarom koje posjeduju Česi, pa se očekuje nastavak saradnje kako bi se ronioci FUCZ dodatno obučili i saznali koja je oprema najbolja za rad.

Ovoj misiji  bh. i čeških specijalnih timova prethodile su akcije u Brčkom, Orašju, Odžaku, Bihaću te Goraždu, a, nakon izviđanja terena, očekuju se slične i izuzetno važne akcije na nekim drugim bh. lokacijama. Planirano je da i u 2019. godini Ronilački tim iz Češke Republike i pripadnici FUCZ nastave saradnju i aktivnosti na obukama, izviđanju, izvlačenju iz vode i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava u BiH.