Ronioci FUCZ-a u rijeci Savi kod Orašja pronašli vozilo s tijelom osobe za kojom se tragalo

Ova akcija FUCZ uslijedila je nakon zahtjeva KUCZ Posavskog kantona za angažovanjem timova FUCZ koja je jučer (12. februar) odmah uputila pripadnike jedinice za spašavanje pod vodom sa potrebnom opremom u potragu za nestalom osobom za koju se sumnjalo da je sa vlastitim vozilom upala u rijeku Savu na području Mjesne zajednice Vidovice u općini Orašje a čiji je nestanak porodica prijavila dan ranije. Iako je vidljivost bila veoma loša ronioci su odmah nakon prvog zarona pronašli automobil koji je, uz pomoć teške mašine, obezbijeđene od strane Službe civilne zastite općine Orašje, izvučen iz rijeke Save na obalu. Nakon što je vozilo u 17,30 sati izvučeno iz rijeke, ustanovljeno je da se u njemu nalazi tijelo jedne osobe za koju će istražne radnje utvrditi da li se radi o osobi za kojom se tragalo.

Šest ronilaca pripadnika jedinice za spašavanje pod vodom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) jučer su pronašli automobil u rijeci Savi koji je uz pomoć teške mašine izvučen iz rijeke i u kojem je pronađeno tijelo jedne osobe.

Ova akcija FUCZ uslijedila je nakon zahtjeva KUCZ Posavskog kantona za angažovanjem timova FUCZ koja je jučer (12. februar) odmah uputila pripadnike jedinice za spašavanje pod vodom sa potrebnom opremom u potragu za nestalom osobom za koju se sumnjalo da je sa vlastitim vozilom upala u rijeku Savu na području Mjesne zajednice Vidovice u općini Orašje a čiji je nestanak porodica prijavila dan ranije.

Pripadnici sektora kriminalističke policije, Odjela za istrage Orašje prethodno su izašli na teren i provjerom navedene lokacije pronašli tragove koji su ukazivali na mogućnost slijetanja navedenog vozila u rijeku Savu.

Po dolasku na odredište i nakon prikupljenih informacija šest ronilaca, pripadnika jedinice za spašavanje pod vodom, zaronili su na utvrđenoj lokaciji. Iako je vidljivost bila veoma loša ronioci su odmah nakon prvog zarona pronašli automobil koji je, uz pomoć teške mašine, obezbijeđene od strane lokalne zajednice, izvučen iz rijeke Save na obalu. Nakon što je vozilo u 17,30 sati izvučeno iz rijeke na obalu, ustanovljeno je da se u njemu nalazi tijelo jedne osobe za koju je nakon provedenih istražnih radnji utvrđeno da se radi o osobi čiji je nestanak policiji dan ranije prijavila porodica.

Vozilo je nađeno deset metara od obale, na dubini od pet metara i dvadeset metara nizvodno od mjesta gdje je sletilo s puta u rijeku Savu

Na terenu su, osim pripadnika FUCZ i PU sektora kriminalističke policije, Odjela za istrage Orašje, bili i pripadnici Policijske stanice Orašje koji su obezbjeđivali lokaciju na kojoj se odvijala potraga i izvlačenje vozila.