Pripadnici tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava FUCZ, u sarajevskom naselju Ilidža iz rijeke Bosne uspješno uklonili ručnu bombu

U akciji izvlačenja ručne bombe M52-P1, u jutarnjim satima, 27.11.2015. godine, kod Rimskog mosta na Ilidži, učestvovalo je 10 ljudi koji su bili podijeljeni u dvije ekipe – ekipu zaduženu za uklanjanje i ekipu za podršku.

Kako se bomba nalazila oko 10 metara daleko od obale i na oko 1 metar dubine, zadatak je realizovan upotrebom čamca koji je iskorišten kao platforma za pristup sredstvu i njegovo uklanjanje iz vode. Zbog činjenice da je padao snijeg i temperatura bila oko 0 stepeni celzijevih, izvođenje zadatka je bilo otežano.

Kako je kazao Sead Vrana, šef odsjeka za neeskplodirana ubojna sredstva FUCZ, 40 minuta nakon dolaska na lice mjesta bomba je uklonjena iz rijeke te prevezena na mjesto za privremeno odlaganje eksplozivnih sredstava gdje će biti do uništenja na jednom od poligona za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Pomoć realizaciji ovog zadatka pružili su pripadnici Stanice javne bezbjednosti Ilidža koji su osigurali lice mjesta, te tokom izvođenja zadatka privremeno obustavili saobraćaj u ulici Blažujski drum.

{loadposition 2015-11-28}