Pripadnici FUCZ obustavili potragu, nestali planinar David Majić pronađen mrtav

Pripadnici FUCZ obustavili potragu, nestali planinar David Majić pronađen mrtav

U potragu za planinarom, Davidom Majićem (24) iz Kongre kod Tomislavgrada, koji je nestao na Vran planini, 3.2.2016. godine, nastavljenoj jutros (5.2.2016. godine) u 8 sati, uključili su se i pripadnici FUCZ, i to pripadnici timova obučenih za pretrage, psi za pretragu terena sa vodičima i robotizovane letjelice (dronovi) sa posadom.

Na traženje Kantonalne uprave Civilne zaštite Kantona 10 (Livno) i Službe za civilnu zaštitu općine Livno, zbog velike površine terena i snježnog pokrivača, budući da se radi o spašavanju ljudskog života, FUCZ je uputila zahtjev Ministarstvu sigurnosti BiH za angažovanje pripadnika i helikoptera OS BiH. Pošto je planinar pronađen mrtav prestala je potreba za angažovanjem helikoptera OS BiH.

Kako bi se ubrzala potraga za nestalom osobom, FUCZ je tražila i angažman Specijalne jedinice FUP-a (Alpinistička jedinica), koji je odobren, pa je i ova jedinica, jutros (5.2.2016. godine) krenula u potragu za nestalim planinarom.

U potragu za Davidom Majićem bili su uključeni i članovi gorskih službi iz cijele BiH, koju su u srijedu, oko 22,00 sata, pokrenuli članovi Planinarskog društva “Orlova stina”, čiji je član, nakon što je dojavljeno da se nije vratio kući.

Nažalost, planinar David Majić iz Tomislavgrada, danas (5.2.2016. godine), pronađen je mrtav. Nakon dvodnevne potrage beživotno tijelo mladog planinara pronađeno je nešto prije 13 sati u šumi prekrivenoj snijegom na padinama Vran planine.

{loadposition 2016-02-05-02}