Održan radni sastanak predstavnika FUCZ i UNDP- a oko provedbe projekata Mreža volontera i Plan obuke pripadnika FUCZ

Održan radni sastanak predstavnika FUCZ i UNDP- a oko provedbe projekata Mreža volontera i Plan obuke pripadnika FUCZ

U prostorijama Federalne uprave civilne zaštite održan je radni sastanak o provedenim aktivnostima na projektima Mreža volontera i Plan obuke pripadnika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Sastanku su prisustvovali predstavnici UNDP-a (United Nations Develpments Programme), i to glavni tehnički savjetnik za smanjenje rizika od katastrofa, Erik Kjaergaardi, službenik za smanjenje rizika od katastrofa, Irina Kulenović i predstavnici FUCZ.

Razmijenjene su informacije o aktivnostima na izradi Aplikacije za mrežu volontera FUCZ gdje će se uz pomoć međunarodnih partnera, prije svega UNDP-a i Švicarske ambasade u BiH, krenuti u projekat registracije volontera, izradu adekvatnih programa i uspostavljanje registra.

Potreba za jedinstvenim registrom volontera proizašla je iz iskustva stečenog u prošlogodišnjim poplavama, i to u vidu jedinstvene baze podataka svih onih koji žele pomoći i koja bi bila dostupna svim strukturama zaštite i spašavanja na području Federacije BiH.

Razgovarano je i o planu obuka pripadnika FUCZ za 2016. godinu koje su koncipirane kao nastavak prošlogodišnjih obuka koje su dijelom podržane od strane UNDP-a.

Ovom sastanku prethodio je sastanak koji je održan u decembru 2015. godine u UNDP-u u Sarajevu.

{loadposition 2016-02-05-01}