Pripadnici FUCZ i sarajevski vatrogasci vratili se iz Makedonije gdje su pomagali u otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava

Svi članovi ovog Tima (vođa Ferhat Ljuca), koji je radno boravio u Makedoniji, od ukupno 14 pripadnika, obučeni su i opremljeni za brzi odgovor u slučaju katastrofa, a nakon ove misije moći će prenositi nova iskustva stečena za vrijeme otklanjanja posljedica nastalih tokom poplava u Skoplju.  

Tim  od deset pripadnika FUCZ sa visokotlačnim pumpama za vodu, agregatima i drugom opremom i još četiri pripadnika Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo sa dva vatrogasna vozila (cisterne) i pratećom opremom, 21.08. vratili su se iz Skoplja gdje su od 12.08. pomogali u otklanjanju posljedica nedavnih katastrofalnih poplava.

Ova misija je uslijedila nakon što je, u skladu sa odlukom Vijeća ministara BiH i Sporazumom između Vijeća Ministra BiH i Vlade Republike Makedonije (iz 2007. godine)   o saradnji u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa, Republika Makedonija, posredstvom Centra za odgovor i koordinaciju EU (ERCC), obratila Ministarstvu sigurnosti BiH sa Zahtjevom za međunarodnu pomoć, nakon nedavnih katastrofalnih poplava koje su posebno pogodile Skoplje.

Odmah nakon dolaska ovaj jedini bh. Tim, sa ljudstvom i opremom upućen je na područje općine Ilinden, industrijska zona, gdje su poplavljeni privatni i državni privredni subjekti.  Dio Tima radio je na ispumpavanju vode, a ostatak na ispiranju industrijskog kruga.  Nakon završetka aktivnosti na području općine Ilinden, Tim je upućen na područje naselja Singelić, gdje je potopljen veliki broj kuća. U ovom naselju, pored ispumpavanja vode iz kuća, pružao je  pomoć i na čišćenju mulja, fizičkoj pomoći pri iznošenju poplavljenog namještaja iz kuća kod starih i iznemoglih osoba, isušivanju objekata, te je omogućio napajanje pojedinih objekata električnom energijom uz pomoć agregata, a sve u cilju kako bi se stanovništvo tog dijela naselja moglo što prije vratiti normalnom životu i radu.

Gradonačelnik grada Skoplja je 16.08.2016. godine obišao Tim i zahvalio se na dolasku i pruženoj pomoći ugroženom stanovništvu.

Osamnaestog avgusta direktor FUCZ Fahrudin Solak i Samir Agić, pomoćnik Ministra  sigurnosti BiH, u Skoplju su se susreli sa Jasminom Gagulom, otpravnikom poslova u Ambasadi BiH u Makedoniji, te sa direktorom i zamjenikom direktora Direkcije za zaštitu i spašavanje Republike Makedonije sa kojima su razmijenili iskustva stečena za vrijeme i nakon poplava u Bosni i Hercegovini i Makedoniji i dogovorili buduću saradnju shodno potpisanom Sporazumu u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa. Cilj njihove posjete bio je i obilazak Tima FUCZ, kao i pogođenog područja grada Skoplja.

Svi članovi ovog Tima (vođa Ferhat Ljuca), koji je radno boravio u Makedoniji, od ukupno 14 pripadnika, obučeni su i opremljeni za brzi odgovor u slučaju katastrofa, a nakon ove misije moći će prenositi nova iskustva stečena za vrijeme otklanjanja posljedica nastalih tokom poplava u Skoplju.

Inače, Republika Makedonija je poslije majskih poplava 2014. godine u Bosni i Hercegovini poslala tim vatrogasaca sa vozilom i opremom koji je zajedno sa pripadnicima FUCZ pružao pomoć ugroženim područjima.