Prezentacija najnovijih tehnoloških dostignuća u svijetu deminiranja

Na iniciranje i poziv deminerskih stručnjaka Federalne uprave civilne zaštite predstavnici „VALLON GmbH“ su predstavili najnovija revolucionarna dostignuća deminerskoj zajednici Bosne i Hercegovine.

Postojanje njemačke kompanije „VALLON GmbH“ datira od 1965 godine čija je djelatnost proizvodnja metal detektora, detektora za otkrivanje eksplozivnih naprava i lokatora za dubinsku pretragu terena za humanitarne i vojne svrhe i njihovog zastupnika u Bosni i Hercegovini firma „SHOT – Law enforcement equipment“ iz Zenice, u periodu od 3-4. 12. 2014. godine na planini Bjelašnici, održana je teoretska i praktična „Vallon radionica 2014“.

{loadposition 06122014-1}

Moderatori radionice su bili inžinjeri-inovatori iz kompanije „Vallon GmbH“ Markus Sautter i Daniel Herrlinger, a učesnici na radionici predstavnici Centra za uklanjanje mina u BiH (BH MAC), Republičke uprave civilne zaštite RS-e, Federalne uprave civilne zaštite, UNDP-a, Norveške narodne pomoći, te predstavnici komercijalnih deminerskih organizacija.

Na radionici su prezentovana najnovija tehničko-tehnološka dostignuća na polju rada detektora .

Predstavljeni su detektori mina i detektori sa dvostrukim senzorom – radara za pronalaženje mina bez metala i sumnjivih improvizovanih neeksplodiranih naprava sistema i opreme za deminiranje, lokatora za otkrivanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, te opreme za snimanje podataka sa terena.

Prezentirana oprema je pokazala da se pretraga minsko-sumnjivih područja, otkrivanje mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava upotrebom novih tehničko-tehnoloških dostignuća može ubrzati na sigurniji i efikasniji način, nego što je do sada bila uobičajena praksa, s tim što je potrebno izvršiti izmjene postojeće normativno-pravne regulative.