Predstavnici FUCZ na sastanku u Bosanskoj Krupi sa kantonalnim i općinskim predstavnicima dogovorili aktivnosti u okviru priprema za deaktiviranje i uklanjanje pronađene aviobombe u Bosanskoj Otoci

Na radnom sastanku u Općini Bosanska Krupa oko pripreme za uklanjanje ove aviobombe, pored prestavnika FUCZ, na čelu sa direktorom Fahrudinom Solakom, bili su načelnik Općine Armin Halitović, načelnik PU Bosanska Krupa, Himzo Krupić, premijer Unsko-sanskog kantona, Izudin Saračević i ministar unutrašnjih poslova USK, Senad Kljajić. Stručnjaci FUCZ prezentirali su tehničke karakteristike ove aviobombe, predviđeni način uklanjanja, kao i sve sigurnosne procedure koje je potrebno provesti kako bi se rizik sveo na najmanju moguću mjeru.

Tokom radova na podzemnoj telekomunikacijskoj mreži, u Bosanskoj Otoci, u ulici Otočkog bataljona, pronađena je neeksplodirana aviobomba iz Drugog svjetskog rata teška oko 250 kilograma.

{loadposition 19102015-2}

S obzirom da se radi o bombi velike razorne snage potrebne su opsežne pripreme koje treba provesti u vrlo kratkom roku jer je bomba na otvorenom prostoru i predstavlja opasnost za stanovnike Bosanske Otoke.

Dogovoreno je da lokalna zajednica u ovom slučaju organizira evakuaciju stanovništva koja je nužna u krugu od jednog kilometra.

Policijska uprava Bosanska Krupa će garantovati sigurnost, a bit će angažovani svi kapaciteti Doma zdravlja, Profesionalne vatrogasne jedinice, Javnog komunalnog preduzeća i Civilne zaštite.

Zbog vrste bombe i upaljača na njoj koji se vrlo teško može ukloniti, te gustoće naseljenosti, konstatirano je da je ovo jedan od najkompleksnijih slučajeva uništavanja aviobombe u BiH.

“Ovu bombu ćemo uklonimo po svim standardnim procedurama i sa najsavremenijom opremom.

Ukoliko prvi dio posla (uklanjanje upaljača) prođe bez incidenata, bombu ćemo transportovati na udaljenu i odobrenu lokaciju i tamo je sigurno uništiti”, rekao je, između ostalog, direktor FUCZ, Fahrudin Solak.

Na ovom sastanku dogovorene su naredne aktivnosti, vremenski okvir za pojedine faze priprema, kao i novi sastanak za nekoliko dana.