NJ.E. Ambasador Japana u BiH, Kazuya Ogawa, uručio vozila za spašavanje u slučaju poplava zajedno s kompletnom opremom

Tri specijalna vozila, čija je ukupna vrijednost blizu dva miliona KM, osigurana su u sklopu tzv. neprojektne pomoći Vlade Japana kako bi doprinijela jačanju kapaciteta relevantnih institucija za odbranu od poplava.

Ova tehnološki napredna vozila koja su proizvedena u Japanu mogu biti korištena kao komandni centar za upravljanje operacijama spašavanja od poplava i opremljena su gumenim čamcima, led lampama, zračnim kompresorima i kompletnom opremom za ronjenje.

Krajnji korisnici opreme su uprave civilne zaštite RS i FBiH i Odjel javne sigurnosti Brčko Distrikta BiH, čiji direktori/rukovodioci su također prisustvovali ceremoniji i oficijelno preuzeli opremu na trajno korištenje.

Donacija Federalnoj upravi civilne zaštite je bio kombi koji se može koristiti i kao komandno vozilo u slučaju elementarnih nepogoda, zatim čamac s motorom, tri ronilačka odijela, boce za ronjenje, prsluci, LED reflektor i nekoliko agregata.

Dakle, radi se o opremi dovoljnoj jednom timu za spašavanje na vodi i pod vodom.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak zahvalio se na doniranoj opremi narodu Japana i dodao da Federalna uprava Civilne zaštite radi preventive mora biti spremna na odgovor, da moraju biti opremljeni i osposobljeni, te da Uprava ulože ogromna sredstva i napore za osposobljavanje svojih pripadnika.

{loadposition 19102015-1}