Održana 26. redovna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite

Na današnjoj sjednici FŠCZ prihvaćen je Izvještaj o radu ekspertne radne grupe za izradu Studije uvođenja operativnog centra 112 na području Federacije Bosne i Hercegovine. Zaključeno je da je Studija dobra osnova za dalje aktivnosti na uvođenju jedinstvenog  broja za hitne slučajeve 112. Usvojena je Analiza stanja organizovanosti i opremljenosti službi zaštite i spašavanja Federacije BiH i federalnih specijaliziranih jedinica civilne zaštite. Cilj ove Analize je sagledavanje aktuelnog stanja, problema i potreba u organizovanosti, obučenosti, popunjenosti i opremljenosti ovih službi kao vrlo važnih segmenata sistema zaštite i spašavanja, odnosno organizacije civilne zaštite u Federaciji BiH.

Danas je (29.12.2016. godine) u sjedištu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u  Sarajevu održana 26. redovna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala ministrica Jelka Milićević, zapovjednica Štaba.

Na današnjoj sjednici FŠCZ prihvaćen je Izvještaj o radu ekspertne radne grupe za izradu Studije uvođenja operativnog centra 112 na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Prethodno je  Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, na sjednici održanoj  27.10.2015. godine, obavezao FUCZ da preuzme sve mjere u izradi Plana reorganizacije i komunikacijskog uvezivanja postojećeg Operativnog centra 112 FUCZ sa kantonalnim operativnim centrima civilne zaštite na području Federacije BiH, a s ciljem uvođenja jedinstvenog evropskog broja za hitne službe 112. Zaključeno je da je  Studija dobra osnova za dalje aktivnosti na uvođenju jedinstvenog  broja za hitne slučajeve 112.

Usvojena je Analiza stanja organizovanosti i opremljenosti službi zaštite i spašavanja Federacije BiH i federalnih specijaliziranih jedinica civilne zaštite.

Cilj ove Analize je sagledavanje aktuelnog stanja, problema i potreba u organizovanosti, obučenosti, popunjenosti i opremljenosti službi zaštite i spašavanja Federacije BiH i federalnih specijaliziranih jedinica civilne zaštite, kao vrlo važnih segmenata sistema zaštite i spašavanja, odnosno organizacije civilne zaštite u Federaciji BiH.

Na današnjoj sjednici FŠCZ primljen je na znanje Plan i program stručnog obučavanja i usavršavanja državnih službenika i namještenika FUCZ za 2016. godinu, a imenovane su i radne grupe za izradu Izvještaja o radu FŠCZ u 2016. godini i za izradu Programa aktivnosti FŠCZ u 2017. godini.