Kratki film koji tretira problem zaostalih mina u kome su akteri i pripadnici FUCZ prikazuje se večeras u Washingtonu

Kako je FUCZ korisnik fondova koje osigurava ova organizacija, i to u vidu obučenih pasa za otkrivanje mina koji rade u sastavu POEK tima FUCZ, gosti iz SAD-a proveli su dan sa pripadnicima FUCZ i, između ostalog, prisustvovali jednom zadatku na kojem je tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava, u saradnji sa timom pasa za otkrivanje mina, pronašao, neutralisao i uklonio neeksplodirano ubojno sredstvo zaostalo iz rata (1992-1995.). Zajedno s njima bila je tu i novinarska i filmska ekipa produkcijske kuće Bitersweet Monthly koja je napravila obimnu reportažu o deminiranju, uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava, pomoći žrtvama mina i upozoravanju na mine u školama. Pored reportaže u BiH je snimljen kratki film kojim se ukazuje na globalni problem zaostalih mina, a neki od aktera su i pripadnici FUCZ. Film će biti prikazan na gala prijemu “Clearing the Path Gala” koji se već 21 godinu održava u Washingtonu DC i na kojem prisustvuju visoke ličnosti američkog javnog i političkog života.

Nedavno su Bosnu i Hercegovinu posjetili predstavnici Marshall Legacy Institute (MLI) iz Baltimora (SAD), nevladine organizacije kojoj je osnovni cilj prikupljanje sredstava za protivminsko djelovanje i pomoć žrtvama mina. Kako je Federalna uprava civilne zaštite jedan od korisnika fondova koje osigurava ova organizacija, i to u vidu obučenih pasa za otkrivanje mina koji rade u sastavu POEK tima FUCZ, gosti iz Marshall Legacy Institute su proveli dan sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite i, između ostalog, prisustvovali jednom zadatku na kojem je tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava, u saradnji sa timom pasa za otkrivanje mina, pronašao, neutralisao i uklonio neeksplodirano ubojno sredstvo zaostalo iz rata (1992-1995.).

Uz predstavnike Marshall Legacy Institute u Bosni i Hercegovini je bila i novinarska i filmska ekipa produkcijske kuće Bitersweet Monthly koja je napravila obimnu reportažu o deminiranju, uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava, pomoći žrtvama mina i upozoravanju na mine u školama.

Pored reportaže u Bosni i Hercegovini je snimljen kratki film kojim se ukazuje na globalni problem zaostalih mina, a neki od aktera u filmu su i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite. Ovaj film će biti prikazan na gala prijemu “Clearing the Path Gala” koji se već 21 godinu održava u Washingtonu DC i na kojem prisustvuju visoke ličnosti američkog javnog i političkog života, a jedan od ovogodišnjih gostiju je i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Inače na “Clearing the Path Gala” 2014. godine pas Betsy i vodič Alden Ćesko iz Federalne uprave civilne zaštite primili su nagradu za najbolji tim pasa za otkrivanje mina na svijetu, a ove godine pas Rico i vodič Jasmin Imširović bili su u najužem izboru za ovu nagradu.

Kratki film “Sins of Our Fathers”

Reportaža