FUCZ nova članica Evropskog speleospasilačkog saveza

U okviru 13. skupa ECRA-e, koji je održana na prostoru jame Baredine kod Poreča  u Hrvatskoj od 15. do 17. novembra 2019. godine, realizirano je pet radionica spašavanja koje su bile podijeljene u nekoliko kategorija, i to: medicina spašavanja, tehnički aspekti speleospašavanja, ronilačko spašavanje iz potopljenih podzemnih objekata, proširivanje uskih prolaza i kanala i certificiranje speleospasilačkih timova u okviru EU. Jedna od zanimljivijih tema bila je demonstracija ronilačkog spašavanja kao i spašavanje iz podzemnih objekata zasićenih ugljikovim dioksidom, odnosno u objektima gdje je otežano disanje. Skupu je prisustvovalo preko 80 spasilaca iz Austrije, BiH, Bugarske, Češke, Njemačke, Mađarske, Italije, Norveške, Poljske, RS Makedonije, Rumunije, Slovenije, Švajcarske, Turske, Velike Britanije, Kanade, SAD i Hrvatske. Zadatak Evropskog speleospasilačkog saveza (ECRA) je promicanje razmjene znanja i iskustava u području spašavanja iz špilja kao zajednice europskih špilja-spasilaca kako bi ostvarila brzi, štedljivi i udoban prijevoz pacijenta iz pećine.

Na prostoru jame Baredine kod Poreča u Hrvatskoj od 15. do 17. novembra 2019. godine održan je 13. skup Evropskog speleospasilačkog saveza  (ECRA – European Cave Rescue Association) na kojem je učestvovalo šest pripadnika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Organizacija ovog skupa pripala je Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – Komisiji za špiljsko spašavanje u ime Evropskog udruženja za spašavanje iz špilja.

Na skupu je bilo preko 80 spasilaca iz Austrije, BiH, Bugarske, Češke, Njemačke, Mađarske, Italije, Norveške, Poljske, RS Makedonije, Rumunije, Slovenije, Švajcarske, Turske, Velike Britanije, Kanade, SAD i Hrvatske.

U okviru ovog skupa održano je pet radionica spašavanja koje su bile podijeljene u nekoliko kategorija, i to: medicina spašavanja, tehnički aspekti speleospašavanja, ronilačko spašavanje iz potopljenih podzemnih objekata, proširivanje uskih prolaza i kanala i certificiranje speleospasilačkih timova u okviru EU. Jedna od zanimljivijih tema bila je demonstracija ronilačkog spašavanja kao i spašavanje iz podzemnih objekata zasićenih ugljikovim dioksidom, odnosno u objektima gdje je otežano disanje.

Osim stručnih predavanja, demonstracija i radionica održan je okrugli sto na temu “Osnivanje Svjetske speleospasilačke mreže”.

Drugog dana rada konferencije održana je skupština ECRA-e gdje se, između ostalog, odlučivalo o prijemu novih članova. Nakon razmatranja zahtjeva i prezentacije njenih kapaciteta odlučeno je da FUCZ bude nova članica ECRA-e.

Zadatak Evropskog speleospasilačkog saveza (ECRA) je promicanje razmjene znanja i iskustava u području spašavanja iz špilja kao zajednice europskih špilja-spasilaca kako bi ostvarila brzi, štedljivi i udoban prijevoz pacijenta iz pećine.