FUCZ distribuirala humanitarnu pomoć

SARAJEVO, 30. maja – Timovi Federalne uprave civilne zaštite distribuirali su u četvrtak humanitarnu pomoć koja je donirala Republika Slovačka, Azerbejdžan, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH i UN Agencije.

Prema naredbi Federalnog štaba civilne zaštite humanitarna pomoć podijeljena je u tri kantona ugrožena poplavama i klizištima i to u Posavski, Unsko-sanski i Zeničko-dobojski kanton.

Iz Federalne uprave civilne zaštite napominju da humanitarna pomoć sadrži različita sredstva koja su neophodna za otklanjanje posljedica poplava i klizišta, kao i za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba u kriznim situacijama.

Donirano je 12 generatora različitog kapaciteta, grijalice za sušenje zidova, pumpe za ispumpavanje vode, muljne pumpe, potapajuće pumpe za bunare, alat, odjeća, zaštitna oprema, kabanice, prekrivači, peškiri, poljski WC-i, filteri i spremnici za vodu, pribor za jelo, gumene čizme, četke, grablje te hrana (visokoenergetski keks, razne vrste konzerviranog povrća i ribe).

Humanitarna pomoć je prevezena kamionima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), kamionima firme Grakop i džipovima FUCZ-a.

Također, izvršen je prijevoz opreme iz skladišta Federalne direkcije robnih rezervi u Visokom, koju je za potrebe veterinarske službe u Maglaju ustupilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

{loadposition 31052014}