Dopuna Sažetka redovnog izvještaja o stanju u Tuzlanskom, Srednjobosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, za dan 14.05.2019. godine, do 16:30 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Srednjobosanski kanton

 

Općina Vitez: sinoć je u večernjim satima došla dojava o poplavama u naseljima Marosi, Rijeka, Nadioci – Raško polje te Kruščica. Prema procjenama djelatnika civilne zaštite poplavljeno je oko 50 –tak pomoćnih i stambenih objekata.

U naselju Jardol poplavljeno je više pomoćnih i stambenih objekata.

U naselju Rijeka došlo je do izlijevanja rijeke Kruščice, gdje je poplavljeno više stambenih i pomoćnih objekata i poljoprivrednih površina ,te je poplavljen lokalni asfaltni put.

U naselju Kruščica došlo je do plavljenja jednog stambeno – poslovnog objekta te jednog stambenog objekta zbog nereguliane odvodnje površinskih voda.

Potok Kremenik se izlio iznad Grabovčevog mlina na poljoprivredne usjeve.

Općina Novi Travnik: došlo je do izlijevanja rijeke Grlonice u MZ Stojkovići; MZ Trenica i MZ  Rankovići.U MZ Bučići poplavljene su 2 kuće. U MZ Pečuj  pojavila su se 2 klizišta te u MZ Opara 1 klizište.

Općina Travnik: Korito rijeke Lašve se izlilo na dva mjesta u naselju Gladnik gdje plavi više stambenih objekata,oranica i livada.

Mudrike– izlijevanje lokalnog potoka i plavljenje putne komunikacije prema džamiji.

MZ Gluha Bukovica– rijeka Bila u vidnom opadanju- tijekom prošle noći uništen je 1 gospodarski objekt (štala) koja je bila sagrađena uz samo korito rijeke.

MZ Rudnik Bila – rijeka Bila je poplavila jedan dio usjeva uz korito rijeke.

MZ Han Bila- Potok Čukovnica je napravio štetu na usjevima uz korito.

Općina Bugojno: Voda sa izvorišta Kruščica nije za piće – preporuča se prokuhavanje.

 

Općina Busovača: u zoni Kaonika izlila se rijeka Kozica te je došlo do plavljenja cca 2ha obradivog zemljišta.

Rijeka Lašva izlila se iz svog korita u rejonu Raško Polje, Donja Rovna, Katići i Merdani i poplavila cca 10 ha obradive površine.

U područnoj školi u Katićima , MZ Merdani, sa nastave su izostali učenici koji koriste putnu komunikaciju preko mosta u Gavrinim kućama, usljed sigurnosnih razloga , tj. visokog vodostaja rijeke Lašve

Općinske službe civilne zaštite su na terenu i poduzimaju interventne mjere.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na HA Modrac                                    

Vodostaj na brani HA Modrac danas u 14,00 sati bio je 198,25 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jutros u 7 sati nivo je viši za 25 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac u 14 sati iznosio je 312 cm i u porastu je (redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju na 300 cm).

 

Općina Gračanica

Na području općine Gračanic Rijeka Spreča se izlila iz svoga korita i u priobalju poplavila oko 5 ha poljoprivrednog zemljišta.

 

Općina Gradačac

Sjeverni dio općine Gradačac (Lateralni kanal, staro korito Gradašnice), nije došlo do izlijevanja pomenutih vodotoka do momentu slanja izvještaja.

Južni dio općine – vodotoci Međićka, Zeljinka i Biberka u svojim koritima.

Lukavački potok je većim dijelom izlio na poljoprivredno zemljište cca 10 ha.

Rijeka Rajčanka nije izlila ali ugrožava putnu komunikaciju regionalni put Kerep – Zelinja Donja, obzirom da 10 cm nedostaje da prelije preko mosta u Kerepu. Odvodni kanali su izazvali izlijevanje vode na putnu komunikaciju u Kerepu kod benzinske stanice ali saobraćaj za sada nije u prekidu.

U Srnicama Donjim ugrožena su 3 stambena objekta od bujičnih potoka i rijeke Mala Tinja.

Prema dojavi PU Gradačac, trenutno je u prekidu saobraćaj na putnoj komunikaciji regionalni put Vučkovci – Srnice Donje – Gračanica kod firme Bričić Građa.

Općina Čelić

Stanje na području općine Čelić u posljednja 24 sata izazvano kišnim padavinama karakteriše povećanje nivoa i izlijevanje rijeke Šibošnice, te rijeke Gnjinice i lokalnih potoka. U MZ Čelić, naselje Agići došlo je do plavljenja lokalnog puta i isti je u prekidu za odvijanje saobraćaja. U MZ Ratkovići ugrožen je jedan stambeni objekat, a na dijelu regionalnog puta Čelić-Šibošnica Tuzla otežano je odvijanje saobraćaja.

Općina Kladanj

Na području općine Kladanj došlo je do porasta svih vodostaja te pojave klizišta kao i odrona koja su ugrozila stambene objekte i makadamski put.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Usora. Dana 13 i 14 maja  2019 godine. Općinu Usora zadesilo je veliko nevrijeme praćeno obilnim kišnim padavinama i visokim vodama. U noći sa 13 na 14 maja uslijed nabujalosti rijeke Usore, na više mijesta došlo je do njenog izlijevanja koja su činila veliku materijalnu štetu. Općinska civilna zaštita je u navedenoj noći a i narednog dana je vršio konstantan obilazak terena, vršio uvid u stanje i poslijedice izazvane obilnim vodama, te u skladu sa svojim mogućnostima pružao pomoć na ugroženim područjima. Izlijevanjem rijeke Usore iz svog korita došlo je do plavljenja više gpspodarskih subjekata na području industrijske zone u žabljaku, gdje je pričinjena velika materijalna šteta, te je na području  Alibegovaca i Makljenovca poplavljeno desetak obiteljskih kuća, te sportski kompleks. Zbog obilnih voda  bio je prekinut i cestovni promet  na više lokalnih saobraćajnica, a najveća šteta nastupila je na privremenom mostu na rijeci Usori. Naime , uslijed velike vode rijeke Usore, došlo je skore do potpunog uništenja mosta, te je sada odsječena komunikacija između naseljenog mjesta Žabljak sa ostatkom općine Usora. Kao veza koriste se prometnice preko Jelaha, općine Tešanj i naselja Vila, općine Doboj. Poplavljena su i izvorišta pitke vode pa stanovništvo općine Usora ne koristi vodu iz lokalnih vodovoda.

Zbog gore navedenog stanja članovi općinskog štaba civilne zaštite Usora na čelu sa zapovjednikom Zvonimirom anđelićem i pripadnicima jedinice civilne zaštite, obilazili su poplavljeno područje, vršili uvid u razmjere elementarne nesreće, poduzimali i naređivali nužne mjere u cilju sprećavanja nastanka težih poslijedica i uspostave prometa u dijelovima općine, gdje je to bilo moguće. Zapovjednik općinskog štaba civilne zaštite sazvao je hitnu sjednicu, radi poduizmanja nužnih mjera na sanaciji stanja nastalog djelovanjem elementarne nesreće. Stanje prirodne nesreće proglašeno je za cijelokupno područje općine Usora, koju je zahvatila poplava izlijevanjem iz svojih korita rijeke Usore, čime su ugroženi ljudi i njihova materijalna dobra, kao i gospodarski subjekti na poplavom zahvaćenom području.

 

OSTALO

 

BIHAMK 

IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA 

 

Zbog izlijevanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-15 Prijedor-Sanski Most u mjestu Žeger, kao i na regionalnom putu R-460 Ormanica-Gračanica (u mjestu Donje Srnice). Na magistralnim putevima M-4 Teslić-Kotor Varoš na prevoju Borja i M-4 Banja Luka–Prijedor u mjestu Ramići, zbog odrona saobraća se usporeno, jednom trakom. Zbog vode na kolovozu otežano je saobraćanje na magistralnim putevima:  M-16.1 Banja Luka-Prnjavor na ulazu u Prnjavor,  M-15 Prijedor-Sanski Most u mjestu Čarakovo i M-5 Jajce-Mrkonjić Grad u mjestu Jezero. Na pojedinim dionicama veće količine vode na kolovozu usporavaju i otežavaju saobraćanje. Upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama i savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Jednom trakom naizmjenično saobraća se u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se izvode sanacioni radovi. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera. U toku su i radovi na sanaciji tunela Ormanica na magistralnom putu M-1.8 Srebrenik-Orašje, gdje se saobraća također naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

 

 

   OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE