Dopuna Sažetka redovnog izvještaja o stanju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, za dan 16.08.2021.godine, do 20:30 sati

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Od dežurnog u  PVP Mostar, dobili smo informaciju da su trenutno aktivni požari na Čabulji i na Đubranima. Požar na Đubranima je na nepristupačnom i miniranom terenu i spušta se prema Bučićima. Gori trava i nisko rastinje. Nema ugroženog stanovništva, stambenih i drugih objekata.

Na požarištu na Čabulji je od 18:30 do 19:30 sati, djelovao kanader i malo je usporio napredovanje požara.

Grad Čapljina. Kako doznajemo iz OC CZ Čapljina, stanje na požarištu  na lokaciji  Budisavina  je puno bolje trenutno, naravno postoji mogućnost ponovnog razbuktavanja. Ekipe dežuraju na terenu.

Općina Jablanica. Prema informaciji koju smo dobili od gosp Omera Nezirića šefa službe CZ Jablanica, požar na lokaciji Komadinovo Vrelo, i dalje je aktivan. Vatrogasci trenutno gase iznad željezničke pruge kod Komadinovog Vrela, a iznad Donje Jablanice požar se razbuktava. Helikopter Helikopterskog servisa RS-a, je počeo djelovati oko 18:30 do 19:30 sati, imao je 11 naleta. Trenutno je ugrožena jedna lovačka koliba iznad Donje Jablanice. Na platou Plase puše jak vjetar i razbuktava požar.

Općina Stolac. Prema usmenoj informaciji koju smo dobili od gosp. Milenka Vujinovića šefa OC CZ Stolac, i dalje je aktivan požar na području Stupišta i Derana. Gori trava, visoko i nisko rastinje, na nepristupačnom terenu. Požar za sada ne prijeti stanovništvu, stambenim i drugim objektima. Na terenu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo.

Požar na lokaciji Kvanj – Dolovi, na području općine izbio je oko 12:00 sati. Gori trava, visoko i nisko rastinje. Za sada ne prijeti stanovništvu i objektima. Požar je još uvijek aktivan.

 

 

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR