Devet pripadnika Federalne uprave civilne zaštite uspješno završili ronilačku obuku u Austriji

U mjestu Weyregg am Attersee (Austrija), od 04. do 13. 09. 2015. godine i od 20.09. do 01.10.2015. godine, održana je obuka po standardu ASTD (Association of sport and technical divers-Asocijacija sportskih i tehničkih ronilaca) za ronioce sa zvanjem OWD (open water diving-ronilac otvorenih voda) i AOWD (advance owd-napredna obuka) u kojoj su učestvovali i pripadnici FUCZ.

Ova obuka za pripadnike FUCZ održana je na osnovu Memorandumom o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih Republike Češke o ekspertnoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata i poziva Odjela za specijalne ronilačke aktivnosti i obuku policije Republike Češke.

Teoretski dio obuke održan je u ronilačkoj bazi policije Austrije (ECO COBRA), a praktični u rijeci Traunt i jezerima Attersee i Grundelsee.

Nakon obuke, pismeni i praktični test uspješno su savladali sljedeći pripadnici FUCZ: Marina Arčon Amidžić, Adnan Adžamija, Suad Baljak, Sead Fatušić, Alija Hrnjić, Alen Muftić, Slaven Perić, Denis Prazina i Mirza Spahić.

Ovom obukom stekla su se nova znanja i iskustva pripadnika ronilačkog tima FUCZ iz oblasti zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom, kao i o tehnološkim dostignućima iz oblasti podvodnih aktivnosti.

{loadposition 12102015-1}