Deminerski i mašinski timovi FUCZ deminirali i očistili lokaciju Duge Njive 2 (Seljublje) kod Kalesije

Na ovom zadatku, ukupne sumnjive površine 62.515 m², bili su angažovani Deminerski timovi “Tuzla – B” i “Orašje-B”, mašinski tim FUCZ sa mašinom MV-4 i POEK tim FUCZ sa dvije prege. Pronađeno je i uništeno 13 mina PMR-2A, šest upaljača mine UPMR-2A, tri potezne žice i 14 komada NUS-a.

Na lokaciji Duge Njive 2 (Seljublje) kod Kalesije završen je zadatak tehničkog izviđanja i deminiranja na kojem su bili angažovani Deminerski timovi “Tuzla – B” i “Orašje-B”, mašinski tim FUCZ sa mašinom MV-4 i POEK tim FUCZ sa dvije prege (iza mehaničke pripreme).

Ukupna sumnjiva površina je iznosila 62.515 m², tehnički i manuelno je izviđeno 54.485 m², mašinskom pripremom 5.400 m², oko pronađenih mina i naznaka miniranosti očišćeno je 2.630 m², a sa 42.082m2 uklonjena vegetacija.

Pronađeno je i uništeno 13 mina PMR-2A (protivpješadijska rasprskavajuća mina), šest upaljača mine UPMR-2A, tri potezne žice i 14 komada NUS-a.

Radi se o poljoprivrednom zemljištu čijim deminiranjem su stvoreni uslovi za kultivaciju, a šumski dio postaje pristupačan za sigurno sabiranje drveta za ogrijev kao i za korištenje drvene građe. Dio površine zadatka graniči sa putem prema releju Stolice, pa će i korištenje ovog puta biti sigurnije.