POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton
Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:
– od 07:30 do 14:40 sati, u Kokorini, gdje je gorjelo nisko rastinje,
– od 09:50 do 11:20 sati, u Žitomisliću, gdje je gorjelo nisko rastinje,
– od 11:50 do 13.10 sati, u Čulama, gdje je gorjelo nisko rastinje,
– od 15:20 do 19:45 sati, u Gornjoj Kokorini, gdje je gorjelo nisko rastinje,
– od 15:50 do 16:15 sati, u Zaliku, gdje je gorjela trava,
– od 17:50 do 22:00 sati, na Gubavici, gdje je gorjelo nisko rastinje,
– od 22:00 do 00:05 sati, u Gornjoj Kokorini, gdje je gorjelo nisko rastinje,
– od 22:35 do 01:40 sati, u Hodbini, gdje je gorjelo nisko rastinje,
– od 23:20 do 23:45 sati, u Raštanima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.
Na lokalitetu Drežnica-Batačke Lazine aktivan je požar na nepristupačnom terenu. Jutros oko 07:40 sati, počeo je djelovati helikopter OS BiH na požarištu.
Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervencije:
– od 10:15 do 11:30 sati, na Strmcu, gdje je gorjela trava i rastinje,
– od 12:35 do 14:10 sati, na Bivolju Brdu, gdje su intervenisali na odbrani kuća od vatre,
– od 13:10 do 15:30 sati, na Jasenici, gdje je gorjela trava i makija.
Požari koji su prethodnih dana bili aktivni ugašeni su i nadziru se. Požar u Dretelju je još djelimično aktivan i treba ga sanirati.
Jučer oko 15:00 sati, delegacija vlade HNK-a na čelu sa dr.sc. Nevenkom Hercegom, direktorom Uprave za CZ i Vatrogastvo HNK-a gosp.Eugeom Ćubelom, načelnikom općine Čapljina gosp. dr. Smiljanom Vidićem i gen. OS BiH gosp. Ivom Jerkićem, obišli su angažovane snage i ugrožena područja općine Čapljina.
Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervencije na gašenju požara :
– od 07:30 do 21:30 sati, u Bijakovićima, gdje je gorjela smreka, trava i nisko rastinje,
– od 11:50 do 12:30 sati, na Bliznim gomilama, gdje je gorjela smreka, trava i nisko rastinje,
– od 14:30 do 15:30 sati, na Bliznim gomilama, gdje je gorjela smreka, trava i nisko rastinje,
– od 19:40 do 20:30 sati, u Hamzićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.
Općina Konjic. I dalje aktivan požar na lokalitetu Javorik gdje gori nisko rastinje i bukova šuma. Na terenu su radnici Šumarstva Prenj i jedna vatrogasna ekipa sa vatrogasnim vozilom.
Požar na lokalitetu Vinište -Donje selo i dalje se širi, zbog nepristupačnog terena teško ga je gasiti. PVJ Konjic nadgleda stanje na terenu i u pripravnosti su.
Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 18:00 do 20:00 sati, na lokaciji Prenj, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.
Na lokaciji Bačnik, još uvijek je aktivan požar, gdje gori trava i nisko rastinje. Požar trenutno ne prijeti naseljenim mjestima. Na požarištu se nalaze pripadnici DVD-a Stolac i lokalno stanovništvo.
Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 12:00 do 18:00 sati u Prapratnici, gdje je gorjelo nisko rastinje.
Općina Ravno. Vatrogasna jedinica općine Ravno, imala je intervencije na gašenju požara :
– od 15:00 do 15:30 sati, kod Šijakovice, gdje je gorjelo nisko rastinje,
– od 17:00 do 20:00 sati, kod Zagorca, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Zapadno-hercegovački kanton
Grad Široki Brijeg. Požari otvorenog prostora koji su bili aktivni jučer, Kočerin i Krtine ugašeni su sinoć u 20:30 sati.
Općina Posušje. Tri požara otvorenog prostora Podzavelim, Tribistovo i Podzavelim ugašeni su sinoć do 21:00 sati. Jutros od 06:00 sati, na Čvrsnici (Batačke Lazine) u gašenju požara djeluje helikopter OS BiH.
Općina Ljubuški. Pripadnici vatrogasne jedinice Ljubuški sinoć od 23:12 do 00:15 sati, gasili su požar otvorenog prostora na lokalitetu Miletina. Opožarena je manja površina trave i niskog rastinja, bez veće materijalne štete. Požar je ugašen.

Tuzlanski kanton
Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu (štala) u naselju Husino. Požar je lokalizovan i ugašen.
Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je dvije intervencije na gašenju požara i to u ulici Šehida, gdje je gorjelo nisko rastinje ukupne površine cca 4 duluma i u naselju Vida II, gdje je gorjeo voćnjak i njiva. Požari su lokalizovani i ugašeni.
Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u privatnom stanu u ulici Muslimanske brigade. Požar je lokalizovan i ugašen.
Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju motornog vozila (skuter), u centru Lukavca. Požar je lokalizovan i ugašen.

Unsko-sanski kanton
Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervencije na gašenju požara
u vremenu od 17:35 do 18:17 sati, u mjestu Golubić, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.
Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ, imala je intervenciju od 21:20 do 22:45 sati, u mjestu Banjica, gdje je gorjeo pomoćni objekat (štala). Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom. Pričinjena je veća šteta na objektu.

Zeničko-dobojski kanton
Grad Zenica. Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Zenice imala je intervencije na gašenju požara i to:
– u mjestu Pečuj, gdje je gorjela suha trava. Požar je ugašen.
– u ulici ARBIH 24, gdje je došlo do zapaljenja elektro-ormarića. Požar je ugašen.
Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervenciju u mjestu Kula Banjer, gdje su gasili požar niskog rastinja, manje površine. Požar je ugašen.
Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog plasta sijena, na lokalitetu Misurića.
Općina Olovo. Vatrogasna jedinica općine Olovo, imala je intervenciju na gašenju požara niske trave i visoke šume u naselju Kovačići. Požar su gasila četiri vatrogasca, kao i dvadeset radnika ŠPD-a. Opožarena površina je cca 1ha. Šteta je manja, a požar je ugašen.

Srednjobosanski kanton
Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara, na lokalitetu Bojna, gdje je gorjelo pokošeno sijeno u plastovima. Požar je ugašen.
Također, djelovala je i na lokalitetu Lovići, Nova Bila, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo
Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je pet intervencija na gašenju zapaljenog niskog rastinja.

Kanton 10.
Grad Livno. Dana 23.08.2017. god u 11.00.sati u selu Gubin, prilikom paljenja strništa došlo je do širenja požara, gorjeli su trava i nisko rastinje. Požar je prijetio obližnjim kućama i stambenim objektima. Intervencijom pripadnika DV-a Livno, požar je ugašen oko 14:00 sati.
Općina Drvar. Požar koji već danima gori na planini Jadovnik u općini Drvar i dalje je aktivan i širi se, u požaru gori visoka šuma. Požar ugrožava i vodozaštitno područje cijele općine Drvar. I dalje postoji velika potreba za gašenje helikopterom jer je teren nepristupačan za gašenje kopnenim snagama, i zagađen je minama.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Tuzlanski kanton
Zeničko-dobojski kanton
Općina Tešanj. Na području općine Tešanj, sistem Kraševo i dalje stoji na snazi Odluka o I stepenu redukcije.
Općina Olovo. Na području općine Olovo u, MZ-e, Dolovi i Kruševo su pod redukcijom u vodosnabdijevanju.
Općina Žepče. Vatrogasne jedinice Žepče, Zavidovići i dalje povremeno vrše dostavu vode ugroženom stanovništvu lokalnih seoskih vodovoda.

Srednjobosanski kanton
Općina Vitez. DVD Stari Vitez vrši odvoz pitke vode u MZ Bukve, naseljeno mjesto Putkovići sa istakanjem u rezervoar dva puta sedmično, te u naselje Nadioci jedan put sedmično. DVD Vitez u naselje Bukve, MZ Bukve tri puta sedmično po programu odvoza vode vrši istakanje u bazen.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Zeničko-dobojski kanton
Općina Maglaj. Uposlenici CZ Maglaj su zajedno sa UES timom FUCZ-e izvršili uništavanje pronađenog i obilježenog kumulativnog tromblona u mjestu Liješnica, općina Maglaj.

Tuzlanski kanton
– Pripadnici „A“ Tima FUCZ-e, angažovani su na području Unsko-sanskog kantona.
– Pripadnici „B“ Tima FUCZ-e, nastavljaju proces deminiranja na zadatku „Pribitkovići 3
“, na području općine Banovići.
– Tim „B“ FUCZ-e iz Žepča i Orašja, nastavili su proces deminiranja na lokaciji „Rožanj-Jelica“, na području općine Sapna.
– Mašinski tim FUCZ-e, nastavio je proces deminiranja na zadatku „Kalesija Grad- Olanovica 1 d“, na području općine Kalesija.
Kantonalni operativni centar zaprimio je prijavu od OpSlCZ Gračanica o pronalasku NUS-a, radi se o ručnim bombama…5 komada.
O zaprimljenoj informaciji obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo
Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od OpSlCZ Vogošća o pronalasku NUS-a na lokalitetu Semizovca (ušće Ljubine u Bosnu).
O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS uklonili tokom dana.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas izdao je Žuti meteoalarm za područje cijele Federacije BiH zbog ekstremno visokih temperatura.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE