Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 20./21.11.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………         350 (pripremno stanje), jučer 376,

Bosanski Šamac…………………………          174 (normalno stanje), jučer 206,

Orašje…………………………………….           403 (normalno stanje), jučer 432.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 196,42 mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj je viši za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,00  m3/s.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Branilaca BiH, gdje je gorio kontejner za otpad.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Husinski Rudara 141, gdje su gorjele el. instalacije u kladionici.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Sarajevska, gdje je gorio magacin firme Pepco koji je u sklopu tržnog centra Belamionix.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala intervenciju na gašenju požara u ul. 8 Marta, gdje je gorio bager.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara na parkingu, gdje je gorio putnički automobil.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 15:00 do 15:40 sati na gradskoj deponiji Ada, gdje je gorio otpad.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ul.Kulina Bana, gdje je gorjelo okno za lift u stambenoj zgradi.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u izvještajnom periodu imali su dvije intervencije na gašenju kabastog otpada na otvorenom prostoru.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine imala je tehničke  intervencije i to:

– od 09:30 do 10:20 sati  u Višićima, pilanje stabla pored magistrale,

– od 12:40 do 14:00 sati, ispomoć Crvenom križu,

– od 18:00 do 18:20 sati, obilazak gradske deponije Ada.

Općina Jablanica. Vatrogasna jednica općine Jablanica imala je tehničku  intervenciju od 14:00 do 15:00 sati, gdje je vršila prijevoz vode za branu HE Jablanica.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je tehničku intervenciju u obdaništu u ulici Musala, gdje je vršila otključavanje vrata.

 

OŠTEČENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Uslijed kišnih padavina proteklih dana došlo je do povećane izdašnosti i zamućenja vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća. Potrošačima se preporučuje da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje cijele Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih padavina 25-45 l/m2.

 

Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati (°C): emperature zraka u 07 sati (°C): Bjelašnica 0; Sokolac 3; Bugojno, Srebrenica, Zenica 4; Bijeljina, Gradačac, Ivan Sedlo, Tuzla 6; Drvar 7; Banja Luka, Doboj, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo 8; Livno, Mostar, Široki Brijeg 9; Bihać, Trebinje 10; Neum 16.

 

                                                                           

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR