Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 14./15.11.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Bosanski Brod……………………………         464 (pripremno stanje), jučer 464,

Bosanski Šamac…………………………          256 (normalno stanje), jučer 271,

Orašje…………………………………….           488 (normalno stanje), jučer 485.

 POŽARI

 Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 20:00 do 22:40 sati, u mjestu Samardžići, gdje je gorjelo sijeno.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara, gdje je gorio otpad u kontejneru.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Kikači, gdje je gorjela sušara.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara

na lokaciji Svojat, gdje je gorjelo putničko vozilo

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara od 14:00 do 14:20 sati, u Primorskoj ulici, gdje je gorio otpad kod napuštene kuće.

Grad Mostar. Vatrogasna jednica grada Mostara je na intervenciji gašenja požara od 06:15 sati, u Salakovcu, gdje gori deponija guma. Požar je aktivan.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jedno otvaranje vrata i jedno obezbejeđenje.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Slapnica, gdje je gorjelo putničko vozilo.

Tehničke intervencije

 Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je tehničku intervenciju od 08:00 do 15:45 sati, na putnom pravcu Kapići-Rajak, gdje je uklanjala stabla uz cestu koja su predstavljala opasnost za vozače i pješake.

  Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je tehničku intervenciju od 13:15 do 13:30 sati, gdje je uklanjala motorno ulje s ceste. U intervenciji su učestvovala dva vatrogasca s vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je tehničku intervenciju u naselju Zgošća, gdje je uklanjala stablo.

OŠTEČENJE VODOVODNE MREŽE

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Uslijed kišnih padavina proteklih dana došlo je do povećane izdašnosti i zamućenja vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća. Potrošačima se preporučuje da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

                           FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR