Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 04./05.06.2023. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Aparati u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu registrovali su potres jučer u 13:58 sati, na području grada Stolac. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 3,2 stepena Richtera, a intezitet u epicentru bio je IV stepena Merkalijeve skale.

Operativni centar civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona nije zaprimio zvanične obavjesti niti dojave građana o materijalnoj šteti ili drugim posljedicama koje bi mogao izazvati ovaj potres.

 

Zapadnohercegovački kanton

Prema podacim Euro-mediteranskog seizmološkog centra jučer u 14:42 sati registrovan je zemljotres na području grada Širokog Brijega. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 3,4 stepena Richtera.

Operativni centar civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona nije zaprimio zvanične dojave građana o materijalnoj šteti ili drugim posljedicama koje bi mogao izazvati ovaj potres.

 

POPLAVE- VODOSTAJI 

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 199,59  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je niži za 13 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 42,76 m3/s.

Grad Gračanica. Uslijed smirivanja vremenske situacije došlo je do opadanja vodostaja rijeke Spreče i povlačenja vode u korito. Vodostaj na mjernom mjestu Karanovac jutros u 08,00 sati iznosio je 223 cm (redovne mjere odbrane od poplava se poduzimaju na 300 cm).

Još uvijek je pod vodom oko 20 Ha zasijanog poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………      474  (pripremno stanje), jučer 521,

Bosanski Šamac………………………..       386  (normalno stanje),  jučer 417,

Orašje…………………………………….       630  (pripremno stanje),  jučer 677.

 

POŽARI 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Dobrovoljno vatrogasno društvo Bugojno je imalo intervenciju na gašenju požara od 10:45 do 12:25 sati, u MZ Glavice, gdje je gorjela sušara. Požar je ugašen.

Općina Busovača. Dobrovoljno vatrogasno društvo Busovačaje imalo intervenciju na gašenju požara od 00:00 do 04:00sati, u naselju Grablje, gdje je gorjela šupa za ugalj. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Babice, gdje je gorio vikend objekat.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Litve, gdje je gorio  dimnjak.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Tojšići, gdje je gorio privatni stambeni objekat (kuća).

Svi požari su lokalizirani i ugašeni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 22:55 do 23:35 sati na Bišće polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju požara, i to: dvije na gašenju zapaljenog kontejnera sa smećem i jednu na gašenju smeća u devastiranom objektu.

 

Tehničke intervencije

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na uklanjanju vode iz dvije obiteljske kuće i hotela „Bigeste“ u mjestu Ljubuški, gdje je došlo do poplave usljed obilnih padalina. Na intervenciji sudjelovala tri vatrogasca sa dva vozila.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 14:20 do 14:45 sati na otvaranje stana u ul.Huse Mašića.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je imala je tri tehničke intervencije, i to:

– od 09:45 do 10:40 sati, sapiranje školskog igrališta u Čeljevu,

– od 18:00 do 23:50 sati, osiguranje manifestacije „Čapljina u tanjuru“,

– od 20:30 do 20:50 sati obilazak gradske deponije Ada.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tehničku intervenciju na otvaranju vrata stana i jedno obezbjeđenje vatrometa.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Zbog udara groma u 20 kV dalekovod Podvidača u Sanskom Mostu, od 19:00 sati bez napona su četiri trafostanice.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo.  I dalje traje potraga za nestalim muškarcem, čiji nestanak je prijavljen dana 30.05.2023. godine u 21h mjesto Čunište.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za sve dijelove BiH izuzev  Hercegovine zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR