Završetkom deminerskog zadatka timova FUCZ Općini Odžak predato još 120.828 m2 očišćene površine

Na ovom zadatku su bili angažovani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite “Orašje B”, “Tuzla B”, POEK tim (psi za otkrivanje eksploziva) i mašinski timovi sa mašinama za deminiranje i uklanjanje građevinskog otpada. Sjeveroistočnu granicu rizične površine predmetnog zadatka predstavljao je vodotok rijeke Save, te je izvođenje operacija tehničkog izviđanja bilo moguće vršiti isključivo u sušnom periodu kada je vodostaj rijeke Save nizak. Cijelom dužinom uz odbrambene nasipe uočene su depresije tla u kojima se zadržavala voda što je usporavalo tok radova na zadatku. Projekt izgradnje i održavanja plovnosti rijeke Save osigurava ekonomski prosperitet Bosne i Hercegovine a završetkom ovog zadatka omogućeno je izvođenje radova na izgradnji infrastrukturnih objekata na obali rijeke Save u cilju održavanja plovnog puta i sprečavanja urušavanja obale.

Četiri kilometra zapadno od mjesta Šamac u općini Odžak završen je deminerski zadatak “Prud – 6 pera” ukupne površine 120.828 m2. Na ovom zadatku su bili angažovani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite “Orašje B”, “Tuzla B”, POEK tim (psi za otkrivanje eksploziva) i mašinski timovi sa mašinama za deminiranje i uklanjanje građevinskog otpada. Sjeveroistočnu granicu rizične površine predmetnog zadatka predstavljao je vodotok rijeke Save, te je izvođenje operacija tehničkog izviđanja bilo moguće vršiti isključivo u sušnom periodu kada je vodostaj rijeke Save nizak. Cijelom dužinom uz odbrambene nasipe uočene su depresije tla u kojima se zadržavala voda što je usporavalo tok radova na zadatku.

Projekt izgradnje i održavanja plovnosti rijeke Save osigurava ekonomski prosperitet Bosne i Hercegovine a završetkom ovog zadatka omogućeno je izvođenje radova na izgradnji infrastrukturnih objekata na obali rijeke Save u cilju održavanja plovnog puta i sprečavanja urušavanja obale.