Završeni radovi na izgradnji zaštitnog bedema i zaštitnog rova oko avio bombe u Bosanskoj Otoci

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Oružanih snaga BiH (OS BIH) već treći dan su na terenu i večeras su, prije predviđenog roka, završili zaštitni bedem i zaštitni rov oko bedema. Sutra ujutru, od 9 sati, u skladu sa operativnim planom FUCZ, kreće operacija neutralizacije i uništenja aviobombe pronađene u naselju Bosanska Otoka u općini Bosanska Krupa.

Iako su prethodnog dana pripadnici FUCZ radili do kasno u noć, i danas, 24.10.2015. godine, od ranih jutarnjih sati, zajedno sa pripadnicima OS BiH, koji su angažirani na punjenju vreća s pijeskom, i dobrovoljcima CZ iz Cazina, večeras u 19,00 sati ugradili su posljednju od 53.000 vreća zaštitnog bedema oko avio bombe.

{loadposition 24102015}

Na ovaj način urađeno je sve što je bilo moguće kako bi se izbjegla bilo kakva šteta na okolnim stambenim objektima ako bi eventualno došlo do eksplozije bombe.

Danas u poslijepodnevnim satima održan je operativni sastanak na kome su razrađeni posljednji operativni i proceduralni detalji, a na njemu su, osim predstavnika FUCZ i OS BiH, prisustvovali predstavnici lokalne zajednice koji su uključeni u ovu operaciju (policija, CZ, vatrogasci, Dom zdravlja, predstavnci mjesnih zajednica u kojima će se izvršiti evakuacija…).

Direktor FUCZ, Fahrudin Solak, i Sead Vrana, šef Odsjeka za UES FUCZ, još jednom su prezentovali plan odvijanja operacije sa tačnim koordinatama i lokacijama stražarskog, medicinskog i vatrogasnog osiguranja, komandnog mjesta, kontrolne tačke, zone slijetenja helikoptera (ako bude potrebno) u skladu sa standardnim operativnim procedurama, te broj timova i njihova uloga i pozicija u operaciji.

Uz svaki tim FUCZ koji bude radio nadzor terena biće i po tri pripadnika PU Bosanska Krupa.

U toku dana postavljen je repetitor i centar veze kako bi svi, uključeni u operaciju, imali nesmetanu komunikaciju.

Biće izvršena potpuna obustava drumskog i željezničkog saobraćaja od mosta u Bosanskoj Otoci, u smjeru dva kilometra prema Novom i dva prema Krupi, te u krugu od pet kilometara potpuna zabrana vazdušnog saobraćaja.

Večeras u 20 sati održan je operativni sastanak gdje su sve vođe timova FUCZ dobili jasna zaduženja.

Evakuacija građana Bosanske Otoke trebala bi biti završena najkasnije do 9 sati ujutro, u nedjelju, 25. oktobra, a odmah poslije toga planiran je početak neutralizacije i uništenja bombe koji će trajati od tri do pet sati. e na kojoj