Uspješno završena još jedna obuka pripadnika Specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom Federalne uprave civilne zaštite

Obuka ronilaca Jedinice specijalne policije Republike Češke (SPČV) i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) nastavak je dosadašnjih zajedničkih aktivnosti koje se provode na osnovu Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke o ekspertnoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata iz vodenih površina u BiH. Da će se ova dosadašnja izuzetno uspješna praksa nastaviti i u narednim godinama potvrdila je i NJ. E. Ivana Hlavsova, ambasadorica Češke Republike u BiH, prilikom nedavne posjete Federalnoj upravi civilne zaštite.

Devet pripadnika Specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom Federalne uprave civilne zaštite od 19. do 26. juna 2021. godine u Komiži na otoku Visu (Republika Hrvatska) uspješno su prošli još jednu u nizu obuka za ronioce.
Obuka ronilaca Jedinice specijalne policije Republike Češke (SPČV) i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) nastavak je dosadašnjih zajedničkih aktivnosti koje se provode na osnovu Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke o ekspertnoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata iz vodenih površina u BiH. Sa ovom češkom jedinicom FUCZ sarađuje dugi niz godina, na način da od njih imaju veliku pomoć, kako u deminiranju vodenih tokova, tako i u obukama.
Da će se ova dosadašnja izuzetno uspješna praksa nastaviti i u narednim godinama potvrdila je i NJ. E. Ivana Hlavsova, ambasadorica Češke Republike u BiH, prilikom nedavne posjete Federalnoj upravi civilne zaštite.
Odsjek Specijalnih ronilačkih aktivnosti i obuke Češke policije (OSPČV) obuku koja se odnosila na upotrebu suhog ronilačkog odijela proveo je po standardu ASTD (Association of sport and technical divers-Asocijacija sportskih i tehničkih ronilaca) i u sklopu razvojne sigurnosne saradnje sa zemljama zapadnog Balkana.
Teoretski dio obuke održan je u ronilačkom centru B24 u Komiži, dok se praktični dio održavao na različitim podvodnim lokacijama oko otoka Visa. Nakon provedene obuke svih devet polaznika dobili su međunarodne certifikate o završenoj specijalizaciji iz oblasti upotrebe suhog ronilačkog odijela. Suho ronilačko odijelo koristi se za ronjenje na velikim dubinama, ali i za ronjenja gdje je boravak duži od granice izdržljivosti.
Ovom obukom stekla su se nova znanja i iskustva pripadnika ronilačkog tima FUCZ iz oblasti zaštite i spašavanja ljudi na vodi i pod vodom, kao i o tehnološkim dostignućima iz oblasti podvodnih aktivnosti.
U 2021. godini planirane su četiri zajedničke misije. Dvije za obuku ronilaca na otoku Visu i dvije za podvodno deminiranje u Bosni i Hercegovini na području Trebinja i Višegrada.