USAR tim Federalne uprave civilne zaštite učestvovao na treningu osposobljavanja pripadnika civilnih zaštita u Bosni i Hercegovini za sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja iz ruševina

U okviru implementacije projekta Evropske Unije „EU za bolju civilnu zaštitu” USAR tim Federalne uprave civilne zaštite učestvovao na treningu za sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja u Brčkom koji su provodili USAR instruktori MUP-a Republike Hrvatske – Ravnateljstva civilne zaštite

Tokom implementacije projekta Evropske Unije „EU za bolju civilnu zaštitu – izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Europske Unije“ USAR tim Federalne uprave civilne zaštite učestvovao je na treningu osposobljavanja pripadnika civilnih zaštita u Bosni i Hercegovini za sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja iz ruševina, koji se održao u Brčkom od 04 do 11.09.2021. godine.

Trening su provodili USAR instruktori MUP-a Republike Hrvatske – Ravnateljstva civilne zaštite, a učesnici su bili USAR timovi Odjela za javnu bezbjednost Brčko distrikta BiH, Republičke uprave civilne zaštite i Federalne uprave civine zaštite, a finansiran je od strane Evropske komisije kroz Instrument predpristupne pomoći (IPA) i sporazuma između MUP-a Republike Hrvatske i Evropske Unije.

Glavni cilj ove aktivnosti je osposobljavanje pripadnika civilnih zaštita u Bosni i Hercegovini za sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja za unesrećenima osobama nakon zemljotresa, klizišta, odrona i drugih situacija u kojima je potrebno koristiti opremu i tehnike za spašavanje iz ruševina.

 

Završna aktivnost radnog paketa 2. projekta „EU za bolju civilnu zaštitu” je terenska vježba civilne zaštite „EU CZ BiH – BANJA LUKA 2021“, koja će se održati od 11. do 15. oktobra 2021. godine u Banja Luci. Učešće u istoj će uzeti upravo oni uposlenici i timovi Federalne uprava civilne zaštite, koji su završili treninge u radnom paketu 1. (CMI – Uvodni tečaj u Mehanizam Unije za civilne zaštitu) i radnom paketu 2.  (kamp menadžment, traganje i spašavanje iz ruševina (USAR), traganje i spašavanje na vodi – RESCUE 3) tokom implementacije ovog Projekta Evropske Unije u prethodnom periodu.