Uništena avio bomba SD250 iz II svjetskog rata

Federalna uprava civilne zaštite sa svojim timovima za uklanjanje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava iz Bihaća, Livna i Sarajeva uspješno je okončala aktivnost uklanjanja i uništavanja avio bombe SD250 njemačke proizvodnje, zaostale iz II svjetskog rata, koja je pronađena na lokaciji MZ Martin Brod, Grad Bihać.

{loadposition 02072015}

 

Navedeno sredstvo zbog svoje velike razorne moći (sadrži 79kg eksploziva) i blizine naselja i infrastrukture nije moglo biti uništeno na licu mjesta, te je izvršeno izmještanje i uništavanje na mjestu napuštenog kamenoloma na sigurnoj lokaciji.

Prilikom izvršenja uništenja pripadnici Federalne uprave civilne zaštite koristili su tehnike uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava kojima se na najmanju mjeru smanjuje uništenje okoline razornim dejstvom eksplozivnih sredstva, te se minimizira rizik za samo osoblje koje vrši uništenje.

Pored pripadnika FUCZ, u aktivnosti uklanjanja i uništavanja zaostale avio bombe, na poslovima osiguranja, informisanja i evakuacije lokalnog stanovništva, učestvovali su pripadnici Policijske stanice Bihać, vatrogasne jedinice Grada Bihaća, službe civilne zaštite Grada Bihaća i CZ Drvara.