Uklonjena bomba od 250 kilograma

Timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite su dana 16. 07. 2015 godine još su jednom uspješno izveli visokorizičnu akciju tokom koje su demontirali i uklonili neeksplodiranu avionsku bombu američkog porijekla zaostalu nakon NATO-udara 1995. godine.

{loadposition 22072015}

Bomba tipa Mk82 mase 500 funti (cca 230 kg) je pronađena u općini Glamoč u neposrednoj blizini granice općine Drvar pokraj lokalnog kolskog puta, te je predstavljala opasnost za stanovništvo koje je tim putem prolazilo i u okolini obavljalo svoje svakodnevne aktivnosti.

Koristeći savremene tehnike bomba je uspješno demontirana na način da joj je odstranjen upaljač, te je uklonjena sa lica mjesta.

Prilikom izvršenja zadatka poštovane su maksimalne mjere sigurnosti i predostrožnosti. Ispred Federalne uprave civilne zaštite zadatak je realizovao kombinovani desetočlani tim sastavljen od eksperata za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava i medinicskog osoblja, a adekvatnu podršku realizaciji pružila je općina Glamoč, služba civilne zaštite, vatrogasna jedinica i stanica policije.

Realizacijom ovog zadatka Federalna uprava civilne zaštite pokazala još jednom da je u stanju da se nosi sa najsloženijim zadacima iz svoje nadležnosti na koje može naići na terenu.