U okviru programa saradnje Vlade SAD i BiH (CMEP) u prostorijama FUCZ u Sarajevu održana radionica “GIS 2”

Cilj radionice bio je razmatranje ključnih pitanja vezanih za odgovor i oporavak koja zahtjevaju ulazne podatke za donošenje odluka u prirodnim i drugim nesrećama, razvijanje GIS alata i rješenja za informisanje javnosti, i procjena upotrebljivosti istih kroz praktične vježbe

Navedena radionica je druga po redu iz oblasti GIS-a i predstavlja nastavak ranije realizovanih aktivnosti koje su se odvijale u okviru civilno-vojne pripravnosti i procjena spremnosti BiH na odgovor u slučaju prirodnih i drugih nesreća koje su realizovane u koordinaciji sa predstavnicima Ekspertnog tima iz SAD – Inžinjerijskog korpusa Američke vojske (USACE) i Inicijative CMEP, Nacionalne garde države Maryland i Agencije za upravljanje u vanrednim situacijama države Maryland uz posredovanje Kancelarije za pitanje odbrane (ODC) Ambasade SAD u BiH.

U skladu sa programom bilateralne saradnje Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država a u okviru realizacije Programa Civilno-vojne spremnosti upravljanja vanrednim situacijama (Civil-Military Emergency Preparedness–CMEP) i državnog programa za obuku, u prostorijama Federalne uprave civilne zaštite, u Sarajevu je od 30. avgusta do 01.septembra.2022. godine održana  radionica iz oblasti Geografskog informacijskog sistema (GIS).

Ovoj  drugoj po redu radionici iz ove oblasti prethodila je ona koja je održana od 23.do 25. maja 2022. godine u domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu i na kojoj je ukazano na  značaj GIS-a i njegovoj primjeni prije, tokom i nakon prirodnih i drugih nesreća.

U radu ove trodnevne radionice učešće je uzelo četrdeset četiri učesnika a osim predstavnika Federalne uprave civilne zaštite, kojoj je povjerena i uloga domaćina, učestvovali su  i predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva odbrane BiH, Oružanih snaga BiH, Republičke uprave civilne zaštite RS, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Federalnog hidrometeorološkog zavoda,  ekspertnog tim iz SAD – Inžinjerijski korpus Američke Vojske (USACE), Inicijative CMEP, Nacionalne garde države Maryland i Agencije za upravljanje u vanrednim situacijama države Maryland uz posredovanje Kancelarije za pitanje odbrane (ODC) Ambasade SAD u BiH.

Cilj radionice bio je razmatranje ključnih pitanja vezanih za odgovor i oporavak koja zahtjevaju ulazne podatke za donošenje odluka u prirodnim i drugim nesrećama, razvijanje GIS alata i rješenja za informisanje javnosti, i procjena upotrebljivosti istih kroz praktične vježbe

Nakon teoretskog dijela učesnici su u praktičnom dijelu radionice pokazali zavidan nivo  znanja ali i potrebu nadogradnje i usavršavanja vještina u ovoj oblasti u cilju što bolje prevencije i odgovora na prirodne i druge nesreće.

Drugog dana radionice pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantona Sarajevo izveli su za učesnike pokaznu vježbu gašaenja požara  zapaljenog automobila i pokazali opremljenost i spremnost svojih pripadnika da odgovore na incidentne situacije

Na kraju radionice učesnicima su uručeni certifikati.