U naselju Brateljevići kod Kladnja neutralizirana i uklonjena avio-bomba

Specijalizirani tim Federalne uprave civilne zaštite uspješno je izveo akciju tokom koje je neutralizovana (demontirana) i uklonjena avio-bomba na području općine Kladanj.
Bomba koju su pronašli mještani prilikom čišćenja zemljišta nalazila se na samo 100 metara udaljenosti od džamije i stambenih objekata zbog čega je uklonjena po hitnoj proceduri.

Nakon što je jučer 20.08.2020. godine zaprimljena prijava o pronalasku neeksplodirane avio-bombe u mjestu Brateljevići u općini Kladanj, pripadnici specijaliziranog tima Federalne uprave civilne zaštite odmah su izašli na teren radi procjene situacije.

Kako je bomba iskopana u centru naselja, na 100 metara udaljenosti od džamije i stambenih objekata, po najkraćaoj proceduri je pristupljano njenoj neutralizaciji  i uklanjanju. Bomba je identifikovana kao plamena avio-bomba PLAB-200 koja je punjena sa 197 kilograma napalma.

Uz asistenciju pripadnika Policijske uprave Kladanj i Općinske službe civilne zaštite Kladanj osigurano je lice mjesta od prisustva neovlaštenih osoba te je izvršena nužna evakuacija nakon čega su sa bombe odstranjeni upaljački i zapaljivački sklop te ostaci zapaljive smješe.

Nakon nautralizacije ostaci bombe su uklonjeni sa lokacije, a opasne komponente su uništene.