U Goraždu uništeno neeksplodirano zrno punjeno bijelim fosforom

Prilikom izvođenja građevinskih bradova u krugu tvornice ‘Emka’ u goraždanskom naselju Vitkovići radnici koji su izvodili radove pronašli su neeksplodiranu granatu koja se počela dimiti čim je otkopana.

Odmah po primitku informacije o pronalasku ovog neeksplodiranog ubojnog sredstva eksperti Specijalističke jedinice za uništavanje NUS-a Federalne uprave civilne zaštite su nadležnim na terenu su izdali precizna uputstva o osiguranju lokacije i evakuaciji ljudi iz blizine sredstva te su se najhitnije uputili na lice mjesta.

{loadposition 16072014}

Po dolasku na lokaciju je konstatovano da se radi o neeksplodiranom zrnu kalibra 122mm punjenom punjeno bijelim fosforom, izuzetno opasnom samozapaljivom i otrovnom materijom, koje je prilikom iskopavanja oštećeno što je dovelo do njegovog samozapaljivanja i učinilo ga veoma nestabilnim.

Po najhitnijim procedurama ovo neeksplodirano ubojno sredstvo je stabilizovano kako bi moglo biti transportovano na lokaciju pogodnu za njegovo uništenje.

Bez ikakvih zadržavanja izvršen je transport koji su na trasi osiguravali pripadnici Policijske uprave Goražde.

Po izvršenom transportu neeksplodirano zrno je spušteno u jamu za uništavanje i detonirano, a uništenje je završeno u 18.30 sati.

Prilikom uništenja podršku pripadnicima FUCZ pružili su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Bosansko-Podrinskog kantona. Ovo je još jedan primjer kako je brzom intervencijom stručnih i obučenih pripadnika Specijalističke jedinice za zaštitu od NUS-a Federalne uprave civilne zaštite spriječena moguća tragedija.