Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 31.10./01.11.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Na području mjesta Sutina-Rakitno, došlo do plavljenja dvadesetak stambenih objekata, kao i gospodarskih objekata.

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernom mjestu Humac u 07:45 sati, iznosio je 269 cm,  (280 cm redovna obrana od poplave).

 

POŽARI       

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je intervenciju na gašenju požara sobe, u napuštenom objektu kasina, u Gradu.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 31.10.2018. godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima Lukavac, Živinice, Mobilna.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Zapadnohercegovački kanton

U općini Grude i  gradu Širokom Brijegu, zbog zamućenja vode, preporuča se prije upotrebe prokuhati vodu iz javnih vodovoda.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD  Stari Vitez i dalje dostavlja pitku vodu dva puta tjedno u donji bazen u Ahmićima te dva puta u Bukve, a DVD Vitez dva puta tjedno u Putkoviće i dva puta tjedno u Ahmiće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je jednu informaciju o pronalasku eksplozivnih sredstava od strane Općinske službe civilne zaštite Gračanica, radi se o ručnoj bombi.

O primljenim  informacijama obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

Općina Banovići. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, nastavili su radove na deminiranju terena na zadatku „Pribitkovići III“ na području općine Banovići.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane PS Stari Grad, da je u ulici Bistrik medresa br.22, pronađen jedan tromblon.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Kantona 10, zbog udara jugoistočnog vjetra između 40 i 55 km/h, te Hercegovačko-neretvanskog kantona, zbog očekivane količine padavina između 30 i 50, lokalno od 60 do 80 l/m2.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE