Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30./31.10.2021.godine, do 10:00 sati.-

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan 30.10.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 2.170 uzoraka, od čega je 643 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Kantona testirane su 82 osobe na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovane je su 34 novozaražene osobe. U samoizolaciji se nalazi 362 osobe. Pozitivne su 197 osoba.

 

Posavski kanton

Na području Posavskog kantona, testirano je 6292 osoba od kojih je 2166 osoba pozitivno  (2027 osoba je izliječeno, 111 osoba umrlo), a aktivno je 28 osoba.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je dvije intervencije, jednu na gašenju požara zapaljenih grana u ulici Bihaćka, te tehničku intervenciju na sapiranju ceste poslije saobraćajne nezgode.

Općina B. Petrovac. Vatrogasna jedinica općine B. Petrovac, je imala intervenciju od 01:40 do 03:20 sati, u Ulici Ibrahimpašića, gdje je gorio krov na napuštenom objektu.

Općina S. Most. Vatrogasna jedinica općine S. Most, je imala intervenciju od 21:40 do 22:00 sati, u mjestu Husimovci, gdje je gorio dimnjak.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od  10:05 do 12:25 sati, u ulici Braće Balaća, gdje je gorjela kuća.

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinica, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, u naselju Ciljuge. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • u ulici Safvet Bega Bašagića, tehnička intervencija, na otklanjanju kvara na plinskoj instalaciji u putničkom motornom vozilu,
  • u ulici Štrosmajerova, gdje je gorio stambeni objektu – kuća, gdje je došlo do zapaljenja krovne konstrukcije. Požar je ugašen. Pričinjena materijalna šteta. povrijeđenih lica nije bilo,
  • u ulici ZAVNOBIH-a 71, gdje su gorjele elektro-instalacije. Požar je ugašen, povrijeđenih lica nije bilo, te
  • u ulici Milivoja Čekade, gdje je gorio stambeni objekat – kuća, donji sprat kuće. Požar je ugašen, povrijeđenih licanije bilo, pričinjena je materijalna šteta.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Ravne, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su 10 manjih intervencija i to: tri na gašenju požara otpadnog materijala, dvije na gašenju zapaljenih dimnjaka, dva obezbjeđenja, te tri tehničke intervencije.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Sokolac -6; Bugojno -2; Livno -1; Banja Luka 0; Bijeljina, Grude, Ivan-sedlo, Sanski Most, Sarajevo i Srebrenica 1; Bihać, Prijedor i Zenica 2; Gradačac 3; Bjelašnica i Doboj 4; Mostar 6; Trebinje 8; Neum 10°C.

 

 

                               FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR