Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.09.2020.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

FEDERACIJA BiH: 17.721 potvrđen slučaj.

– Ukupno izliječene 14.024 osobe.

– Ukupno evidentirano 526 umrlih osoba.

– Ukupno aktivno 3.171 osoba.

 

Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10:  Dana, 29.09.2020.godine, upućeno je na testiranje  66 testova na Covidd-19, od čega je 28 pozitivnih osoba.

 

Unsko-sanski kanton

Na infektivnom odjelu Kantonalne bolnice dr.Irfan Ljubijankić u Bihaću, nalazi se 20 pacijenata. Pozitivnih na Covid-19 je 17 pacijenata (3 pacijenta su na respiratoru), a za 3 pacijenta se čekaju rezultati testa.

 

POŽARI 

 

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju u mjestu Gornja Koprivna, od 12:32 do 13:30 sati, gdje je gorjela peć za grijanje u OŠ „Gornja Koprivna“. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na privatnom stambenom objektu, u Banović Selu.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervenciju na gašenju požara u blizini firme „Unitrade“, gdje je gorio otpad.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan, 29.09.2020.godine, ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Gračanica, dok je na na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac i Živinice odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog obilnih kišnih padavina 27.09.2020.godine, došlo je do zamućenja vode na izvorištima pa se stanovništvu preporučuje prokuhavanje vode za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina: Donji Vakuf, Konjic, Kladanj, Vitez i grada Livna, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 8 eksplozivnih sredstava.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE