Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.08.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

U protekla 72h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 917 uzoraka, od kojih je 213 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Posavskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo.

 Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 29.08.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod šest osoba. Prema rezultatima testiranja četiri osobe su pozitivne na COVID-19.

Zaključno sa 29.08.2022.godine, aktivno je zaraženo 29 osoba, oporavljeno je 4269 osoba, a 127 osoba je preminulo.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10333 osobe, od kojih je 5595 pozitivno  (5280 osoba je izliječeno, 160 osoba preminulo), a aktivno je 155 osoba.

Podaci su nepotpuni zbog godišnjeg odmora liječnika.

Kanton 10

U protekla tri dana na bolest COVID 19 testirano je devet osoba, jedna osoba je pozitivna.

 POŽARI 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik imali su jednu intervenciju na lokalitetu Aleja Konzula, gdje je gorio stari kancelarijski namještaj u prostoriji. Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 18:20 do 19:15 sati, gorio je automobil u Dobriču.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 08:55 do 09:15 sati,  gorio je otpad u Tasovčićima.

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 18:00 do 20:00 sati, u mjestu Provo, gorio je automobil. Na intervenciji učestvovala četiri vatrogasca s jednim vozilom.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su pet manjih intervencija i to: dvije na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, dvije na gašenju zapaljenog otpada na otvorenom prostoru i jednu tehničku intervenciju na otvaranju zaglavljenog lifta.

Tehničke intervencije

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica  imala je intervenciju od 08:30 do 09:30 sati, dopremanje vode u Paprasko.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Profesionalna vatrogasna jedinica intervenisala je sinoć u 00:28 sati, na Trgu branilaca u Jelahu, gdje je došlo do plavljenja stambenog objekta usljed pucanja vodovodne instalacije. Prouzrokovana je materijalna šteta.

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za južne, centralne i istočne dijelove Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR