Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.04.2022.godine, do 10:00 sati.-

ZEMLJOTRES

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Stolac. Do sada je zaprimljeno 320 prijava oštećenja na stambenim objektima, nastalih u nedavnom potresu.

Tijekom dana nastavljena je aktivnost na sanaciji šteta nastalih u nedavnom potresu.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 505 uzoraka, od čega su 24 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom, Posavskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 28 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je devet novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 49 osoba. Pozitivna je 41 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9689 osoba, od kojih je 4780 pozitivno (4617 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je deset osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 29.04.2022. godine, uzorkovan je materijal kod pet osoba na COVID-19. Završena su testiranja i prema rezultatima nema  pozitivnih osoba   na COVID-19 .

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjicimala je intervenciju na gašenju požara od 21:50 do 22:10 sati, gdje je gorio otpadni materijal, u naselju Zlatrgovina.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražde imala je intervenciju gašenja požara od 10:45 do 12:30 sati gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma, u mjestu Glamoč, požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom. Uzrok požara i pričinjena materijalna šteta će naknadno biti utvrđeni.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju gašenja požara u naselju Križ, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu (kuća). Pričinjena je manja materijalna šteta, požar je ugašen.

 

Tuzlanski Kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju gašenja požara na dimnjaku porodične kuće u naselju Grabovica, požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju šumskog požara, u mjestu Mahmutovići i intervenciju na gašenju požara privatnog stambenog objekta, u mjestu Caparde (RS), Požari su lokalizovani i ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su šest manjih intervencija i to: jednu na gašenju požara otpadnog materijala, dvije intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka, dvije tehničke intervencije, te jednu intervenciju u smislu obezbjeđivanja javnog događaja.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 08:10 do 10:20 sati,  na uklanjanju oštećenog dimnjaka sa škole, u Konaku.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervencije i to:

  • od 13:50 do 15:15 sati, na posipanju kolnika pijeskom u Gabeli,
  • od 13:55 do 14:05 sati, na ispomoći u transportu nepokretne osobe na Trgu Svetog Franje.

Tijekom dana nastavljena je aktivnost na sanaciji šteta, nastalih u nedavnom potresu. Završena sanacija dimnjaka i popravak krovišta na dvije stambene zgrade i na 5 obiteljskih kuća.

 

 

 

                      FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR