Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.12.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prikaz broja zaraženog stanovništva Covid-19 u Federaciji BiH za prethodni dan, prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH na dan, 28.12.2020. godine, do 24:00 sata.

 

KANTON NOVOZARAŽENIH UKUPNO AKTIVNIH
Unsko-sanski kanton 3 101
Posavski kanton 1 45
Tuzlanski kanton 32 1008
Zeničko-dobojski kanton 1 2245
Bosansko-podrinjski kanton Goražde 1 33
Srednjobosanski kanton 9 203
Hercegovačko-neretvanski kanton 192 9457
Zapadnohercegovački kanton 33 1155
Kanton Sarajevo 53 2347
Kanton 10 3 124
Federacija BiH 328 16718

 

POŽARI 

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuškog imala je intervenciju na gašenju požara od 11:15 do 12:00 sati u naselju Gornje Vrelo, gdje je gorjela obiteljska kuća. Požar su gasila četiri vatrogasca sa tri vozila. U gašenju su pomogli i susjedi. Nije bilo ozlijeđenih osoba niti veće materijalne štete.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju dimnjaka.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 12:00 do 13:20 sati u mjestu Rajak, gdje je gorio dimnjak.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine B.Krupa imala je intervenciju na gašenju ormarića za električno brojilo na pomoćnom objektu.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine S.Most imala je intervenciju na gašenju dimnjaka.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju požara u Ulici Dalmatinskih brigada, gdje je gorio dimnjak kuće. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 16:20 do 16:45 sati u naselju Rudnik, gdje je gorio otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 00:17 do 01:15 sati u Blizancima, gdje je gorio dimnjak na obiteljskoj kući.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 12:20 do 13:00 sati u ul.Banovinska, gdje je gorio dimnjak na obiteljskoj kući,

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Sulejmana Omerovića, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

Općina Kakanj.  Vatrogasna jedinica općine Kakanj   imala je intervenciju na gašenju požara na Željezničkoj stanici, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Čubrić – Podgorje, gdje je gorio dimnjak.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na automobilu u ul. Muhameda Hevaija Uskufija.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je šest manjih intervencija na gašenju požara.

 

NEVRIJEME

 

Tuzlanski kanton

Dana 28.12.2020.godine u večernjim satima Tuzlanski kanton je zahvatilo nevrijeme praćeno jakim vjetrom koji je prouzrokovao prekid napajanja el. energijom za Tuzlanska naselja Pasci, Orašje, Grabovica i Tetima te pojedina naselja u gradu Gračanica. U Srebreniku je vjetar oborio jedno stablo koje su uklonili pripadnici PVJ Srebrenik. Na području općine Kalesija jak vjetar je oštetio krov na jednoj kući i jednom pomoćnom objektu (štala).

Kantonalni operativni centar nije imao prijava  značajnijih šteta usljed pomenutog nevremena.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na otklanjanju posljedica nevremena, i to:

– od 21:55 do 22:20 sati, uklanjanje stabla sa kolnika u Ilićkoj ulici,

– od 23:05 do 23:45 sati, uklanjanje stabla na M-17 kod restorana „Borik“,

– od 00:25 do 01:15 sati, uklanjanje stabla  u naselju Semetovac.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tri intervencije na otklanjanju posljedica nevremena, i to:

– od 18:25 do 18:55 sati, uklanjanje stabla u Čeljevu,

– od 21:00 do 22:00 sati, uklanjanje stabla u Gabela Polju,

– od 23:50 do 00:10 sati, uklanjanje umjetnog bora na kružnom toku u Tasovčićima.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Općina Foča u F BiH. U posljednja 24 sata na području općine Foča u FBiH zabilježene su obilnije kišne padavine praćene povremenim udarima olujnog vjetra koji je posebno bio intenzivan u noćnim satima. Na osnovu prvih informacijama sa terena nema saznanja da je došlo do pojave materijalne štete.

Općina Pale u F BiH. Tokom jučerašnjeg dana puhao je južni vjetar koji je topio snijeg pa je došlo do povećanja vodostaja rijeke Prače i potoka koji je u stalnom porastu,  mada trenutno nema opasnosti za izlijevanje. Svi putevi na lokalnoj zajednici su oćišćeni od snijega. Jak vjetar koji je puhao tokom noći nije prouzrokovao materijalne štete. Snadbjevenost elektrićnom energijom i telekomunikacijama je uredna.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići.  U poslijepodnevnim satima, tokom jučerašnjeg dana, u periodu od 15:30 do 22:00 sata, jak olujni vjetar pogodio je područje općine i tom prilikom je, po do sada pristiglim informacijama, pričinjena manja materijalna šteta na privrednim, stambenim i pomoćnim objektima. Također, olujni vjetar oborio je stablo na gradskom mezarju u ulici Gazija „Žigića mezarje“ kojom prilikom je oštećen manji broj nišana.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je tehničku intervenciju na regionalnom putu za Zavidoviće – MZ Ulišnjak, gdje je vršeno uklanjanje drveta sa puta.

Općina Visoko.  Vatrogasna jedinica općine Visoko  imala je tehničku intervenciju na uklanjanju stabla sa puta, koje je srušeno uslijed jakog vjetra u naselju Dubrave. Nije bilo povrijeđenih lica, a šteta je nastala na kablovima za napajanje rasvjete.

 

Kanton 10

Tokom jučerašnjeg dana i noćas puhao je jak vjetar južnog smjera, nema dojava o eventualnim štetama.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 28.12.2020. godine ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Gračanica. Kvalitet zraka za dan 28.12.2020 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice.

 

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Usljed jakog vjetra koji je zahvatio područje kantona, došlo je do više prekida i ispada na pojedinim dalekovodima i niskonaponskoj mreži

Grad Bihać. Zbog obilnih kišnih padavina došlo je do zamućenja vode na svim izvorištima, potrošačima se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Usljed jakih udara vjetra tokom noći, došlo je do većeg broja kvarova na elektroenergetskim objektima. Ekipe Elektrodistribucije su tokom noći sanirale većio dio, dok je jedan dio ostao nesaniran, zbog čega 7 lokcija sa manjim brojem objekata nema električnu energiju. U toku je otklanjanje preostalih kvarova.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Zbog kvarova na mreži usljed jakog vjetra došlo je do prekida u napajanju el. energijom u naseljima: Žitomislići, Vidova, Kuti i Semetovac.

Općina Konjic. Zbog kvarova na mreži usljed jakog vjetra došlo je do prekida u napajanju el. energijom u naseljima: Sopot, Ocrkavlje, Ljuta, Zelomići, Ljesovina, G.Višnjevice, Raotići, Budišnja Ravan, Bukovica, Pačorani i Homatlije.

Općina Ravno. Zbog kvara na dalekovodu došlo je do prekida u napajanju el. energijom na području općine Ravno.

Radovi na otklanjanju kvarova su u toku.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Mataoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za cijelo područje Federacije Bosne i Hercegovine, zbod olujnih udara juga od 40 do 55 km/h, te za područje Hercgovačko-neretvanskog kantona zbog očekivanih količina padavina od 20 do 40 l/m2.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR