Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.11.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 28.11.2022. godine.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 28.11.2022.godine, izvršeno je testiranje na COVID-19 kod četiri osobe. Nakon završenog testiranja nije bilo pozitivnih osoba na COVID-19. Trenutno nema aktivno zaraženih osoba.

 

Posavski kanton

Do sada su na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirane 10959 osobe, od kojih je 5743 pozitivno  (5578 osoba je izliječena, 161 osoba je preminula), a aktivne su četriri osobe.

 

Kanton 10

Dana 28.11.2022. na području Kantona 10 testirano je pet osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema pozitvnih osoba.

 

VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Županiju Posavsku.

Visina vodostaja izmjerena u 07,00h

Bosanski Brod…………………………………           482 (pripremno stanje), jučer 516,

Bosanski Šamac………………………………           317 (normalno stanje), jučer 349,

Orašje…………………………………………..            544 (normalno stanje), jućer 574.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Ribić, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: otpadnog materijala u naselju Stupine, te manji požar u firmi „Tehnograd“. Požari su lokalizovani i ugašeni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara  od  15:00 15:20 sati, gdje je gorio otpadni materijal na Rondou.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 22:07 do 23:25 sati, gdje je gorio dimnjak u Jelčićima.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala u kontejneru na autobuskoj stanici. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su četiri intervencije, od čega jednu veću.

Dojava o većoj intervenciji zaprimljena je u 17:09 sati, u ulici Radava 24 (općina Centar), gdje se dogodio požar na pomoćnom objektu u domaćinstvu. Vatrogasne ekipe su na lice mjesta stigle u 17:20 sati, a požar je ugašen u 18:12 sati. Učestvovalo je deset vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila.

Ostale, manje intervencije se odnose na: gašenju zapaljenog otpadnog materijala, gašenju zapaljenog automobila, dok se jedna intervencija odnosi na pojavu dima u stambenom objektu.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 15:00 do 15:22 sati, na pomoći Hitnoj službi pri iznošenju pacijenta iz stana.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju od 14:00 do 15:30 sati, na uklanjanju stabla u Dračevu.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina: Hadžići, Kakanj i grada Mostara timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su tri eksplozivna sredstva.

 

OSTALO

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. U vremenu od 11:30 do 13:20 sati jučer, održana je edukativna vježba spašavanja u „OŠ Marko Marulić“ u Ljubuškom. Pored vatrogasaca u vježbi su sudjelovali djelatnici PP Ljubuški, Doma zdravlja i službe GSS-a grada Ljubuškog.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Temperature zraka u 07 sati: Bjelašnica -7 stupnjevo, Sokolac -4, Livno -3, Ivan Sedlo i Srebrenica -2, Grude i Sarajevo -1, Bijeljina, Široki Brijeg i Zenica 0, Bugojno, Drvar, Gradačac, Stolac, Tuzla i Zvornik 1, Doboj i Jajce 2, Banja Luka, Prijedor i Sanski Most 4, Mostar i Trebinje 5, Neum 7 stupnjeva.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR