Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.10.2021.godine, do 10:00 sati.-

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan 28.10.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 2.767 uzoraka, od čega je 455 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Kantona testirano je 57 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je 18 novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 276 osoba. Pozitivno je 156 osoba.

 

Kanton 10

U protekla 24 sata na području Kantona 10 na COVID-19 testirana je 21 osoba. Prema rezultatima  testiranja 4 osobe su pozitivne na COVID-19.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na području Kantona prethodnog dana testirana je 31 osoba na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja 4 osobe su  pozitivne na COVID-19. Zaključno sa 28.10.2021.godine, zaražene su 37 osobe, oporavljeno je 2230 osoba, dok je 91 osoba preminula.

 

Posavski kanton

Na području Posavskog kantona, testirano je 6292 osoba od kojih je 2166 osoba pozitivno  (2027 osoba je izliječeno, 111 osoba umrlo), a aktivno je 28 osoba.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

-od 17:50 do 18:20 sati, u Raštanima, gdje je gorjela trava,

-od 18:20 do 19:40 sati, na Bišću Polju, gorjeli su električni kablovi i stare gume.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara od 18:47 do 19:38 sati, u ulici Varada br. 42, gdje je  gorio dimnjak u zgradi.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine  Bugojno imala je  intervenciju na porodićnoj kući u kojoj je gorio domnjak , u ul.Zijada Smajića u naselju Jaklić.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija  imala je intervenciju na gašenju požara na dimnjaku porodične kuće u naselju Prnjavor.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac  imala je intervenciju na gašenju požara na kući u ul. Termoelektrana.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica  gradaTuzla  imala je tri intervencije na gašenju požara,  dvije na kontejneru za otpad te jednu na dimnjaku porodične kuće u naselju Dragodol.

Grad Živinice.  Vatrogasna jedinica grada Živinice  imala je intervenciju na gašenju požara na dimnjaku porodične kuće u naselju Bašigovci.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. . Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara na objektu-Stanjani, gdje su gorjele elektro instalacije.Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su pet manjih intervencija: tri na gašenju smeća u kontejnerima, jednu na gašenju dimnjaka na stambenom objektu i jednu na gašenju manjeg požara na teretnom vozilu.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Vogošća-Sarajevo,Bosansko Grahovo i Bosanska Krupa timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 13 eksplozivnih sredstava. Timovi su također vršili uništavanje eksplozivnih sredstava prikupljenih iz prethidnih zadataka.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

METEOALARM

FHMZ je izdao Žuti alarm za područja sarajevskog,tuzlanskog i unsko-sanskog kantona zbog magle.

 

 

                               FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR