Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.08.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 28.08.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.772 uzoraka, od kojih je 393 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona prethodnog dana testirano je 128 osoba na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja registrovano je 78 novozaraženih. Trenutno se u samoizolaciji nalazi 847 osoba, a na prisustvo koronavirusa pozitivno je 533 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID19 testirano 5.849, osoba od kojih je 1.938 pozitivno, dok su 1.732 osobe  izliječene, 106 osoba umrlo, a aktivno je 100 osoba.

 

POŽARI 

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju na gašenju požara od 12:50 do 14:00 sati, gdje je gorjela trafostanica Meljakuša. Na intervenciji su sudjelovala 2 vatrogasca sa 2 vozila. U požaru je pričinjena veća materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervenciju na gašenju požara od 12:00 do 12:50 sati, u Počitelju, gdje je gorio otpadni materijal.

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinica, imala je tri intervencije na gašenju požara i to: u gradu, gdje su gorjeli dimnjak i el. instalacije na privatnom stambenom objektu, te požar na automobilu. Požari su lokalizovani i ugašeni.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Jelovac, gdje je gorjela kuća, pričinjena je veća materijalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo, požar je ugašen.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, u naselju Križ, požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u izvještajnom periodu imali dva dežurstva pri spaljivanju dimnjaka, te dva obezbjeđenja na pretakanju goriva, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Od 17:21 sati, u prekidu je dio DV 20kV Kolunić – Revenik.

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR