Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.07.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 1.112 uzoraka, od čega je 376 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona od Korona virusa testirano 9885 osoba od kojih je 4907 osoba pozitivno  (4718 osoba je izliječeno, 153 osobe preminule), a aktivno je 38 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 28.07.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod devet osoba. Prema rezultatima testiranja pet osoba je pozitivno na COVID-19. Zaključno sa 28.07.2022.godine, aktivno je zaraženo 55 osoba, oporavljeno je 3992 osobe, a 127 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

Dana 28.07.2022.god. na bolest COVID-19 testirano je pet osoba, nema pozitivnih osoba.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju u mjestu Voloder od 18:18-19:30 sati, gdje je došlo do požara na stambenom objektu kući.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine S. Most imala je dvije intervencije na gašenju požara io to:

  • od 15:35 do 17:25 sati u mjestu Došci, gdje je gorio dimnjak, te
  • od 20:10 do 20:40 sati u mjestu Sanska brda, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju u mjestu Sanica od 22:00 do 23:00 sata, gdje je gorio otpadni materijal.

 

Posavski kanton

Općina Orašje. Požar na gradskoj deponiji koja je izbio 23.07.2022.godine još uvijek nije stavljen pod nadzor u cijelosti. Od 24.07. 2022.godine, pa na dalje  vatrogasci iz svih DVD-a su na požarištu i gase deponiju. U pomoć dolaze DVD Domaljevac-Šamac i Vatrogasci Šamac. Do daljnjeg ostaju dežurni na deponiji.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 13:00 do 14:00 sati gdje je gorjelo nisko rastinje pored puta za Aluminij, te
  • od 16:50 do 17:40 sati gdje je gorjelo nisko rastinje na brdu Hum.

Grad Konjic. Još uvijek je aktivan požar u kanjonu Neretve u blizini  Boračkog  jezera.

Požar je  pod kontrolom ali i dalje gore panjevi na pojedinim mjestima unutar požarišta. Na terenu su  vatrogasci  i radnici šumarstva. Za sada nije potreban angažman helikoptera OS BiH.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stolac imala je intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja od 18:15 do 19:00 sati u mjestu Crnići.

 

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac je imala intervenciju na gašenju pomoćnog objekta u naselju Dobošnica. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla je imala intervenciju na gašenju šumskog požara na manjoj površini na lokalitetu Ilinčica. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara putničkog automobila u ulici Prve Zeničke Brigade. Požar je ugašen. Pričinjena  je materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je sedam manjih intervencija: gašenje otpadnog materijala, gašenje niskog rastinja, gašenje kablova el. energije, tehničku intervenciju otvaranja zaglavljenih vrata stana i tri intervencije obezbjeđenja javnih događaja.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA   

 

Obavljajući redovne zadatke na području općine Ilijaš timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 2 eksplozivna sredstva.

 

OSTALO

 

Zapadnohercegovački kanton

GSS. Jučer su četiri pripadnika GSS-a  Široki Brijeg vršili osiguranje mini maratona Široki Brijeg – Stipića livada.

 

Zeničko-dobojski kanton

Obavijest za građane:

Službe civilnih zaštita sa područja Kantona obavještavaju  fizička i pravna lica, da će se dana 01.08.2022. godine u 12:00 sati, u skladu sa članom 47. Pravilnika o organiziranju i funkcioniranju operativnih centara civilne zaštite („Službene novine Federacije BiH“, broj: 9/19), izvršiti provjera ispravnosti rada uređaja za emitovanje signala i sistema za obavještavanje i uzbunjivanje građana. U navedeno vrijeme će biti emitovan signal “prestanak opasnosti” (jednolični ton u trajanju od 60 sekundi).

S obzirom na to da se radi o provjeri ispravnosti rada sistema i uređaja, obavještavaju se građani da u toku provjere nemaju razloga za uznemiravanje.

Za grad Zenica emitovanje signala će se vršiti sa uređaja koji su postavljeni na zgradi: Gradske uprave Zenica, O.Š. Edhem Mulabdić, Vatrogasnog doma, O.Š. Mak Dizdar, O.Š. Meša Selimović, O.Š. Alija Nametak, J.P. “BH Pošta, Direkcija Zenica“, J.P. “Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Zenica.

  

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozorenje za cijelu BiH, osim za  područja zapadne Bosne i Bosanske Krajine, gdje je na snazi Žuto upozorenje, zbog visokih temperatura zraka koje će iznositi do 38°C i visoke vrijednosti  UV indeksa.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR