Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.09.2020.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

FEDERACIJA BiH: 17.451 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno izliječenih 13.495 osoba.

– Ukupno evidentirano 503 umrle osobe.

– Ukupno aktivnih 3.453 osobe.

 

Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10: U dane 25., 26. i 27.09.2020.godine testirano je 46 osoba na COVID-19, od čega je 17 pozitivno.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus (COVID19) testirano 1016  osoba od kojih je 91  pozitivna:  80 osoba je izliječeno, dvije osobe su umrle  a trenutno je aktivno devet osoba.

 

Unsko-sanski kanton

Na infektivnom odjelu Kantonalne bolnice dr.Irfan Ljubijankić nalazi se 14 pacijenata pozitivnih na COVID 19, od čega su 2 pacijenta na respiratoru.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je od 04:20 do 05:40 sati intervenciju na gašenju požara u mjestu Krakača, gdje je gorjelo putničko vozilo.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 00:45 do 01:15 sati u Zagrebačkoj ulici, gdje je gorjela el.instalacija u stanu.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Tabašnice, gdje je gorio automobil.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju požara.

 

Tehničke intervencije vatrogasaca

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški  imala je tehničku intervenciju u ul.Lea Petrovića, gdje je bilo potrebno iznijeti jednu unesrećenu osobu iz stambenog objekta. Na intervenciju su izašla tri vatrogasca sa specijalnim vozilom. Ozlijeđena osoba je kolima hitne medicinske pomoći prebačena u KBC Mostar.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije tehničke intervencije i to:

– od 23:55 do 00:10 sati, izvlačenje povrijeđenih lica iz motornog vozila stradalih u saobraćajnoj nesreći,

– od 01:15 do 01:55 sati,u Šantića ulici ispumpavanje vode iz stambenih prostorija.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine B.Petrovac imala je intervenciju na uklanjanju stabla sa kolovoza.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuša imala je intervenciju na čišćenju kolovoza nakon saobraćajne nesreće.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Žuti  meteoalarm za područja centralne i istočne Bosne zbog očekivanih udara vjetra koji će iznositi do 50 km/h, kao i za područje Hercegovine zbog očekivanih  padavina do 50 l/m2.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE