Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.08.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Nemamo informacija Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 27.08.2022. godine.

 Bosansko-podrinjski kanton 

Dana 27.08.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod 19 osoba. Prema rezultatima testiranja svi uzorci su negativni na COVID-19.

Zaključno sa 27.08.2022.godine, aktivno su zaražene 29 osobe, oporavljene su 4257 osobe, a 127 osoba je preminulo.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10333 osoba, od kojih je 5560 pozitivno  (5209 osoba je izliječeno, 158 osoba preminulo), a aktivne su 193 osobe.

Podaci su nepotpuni zbog godišnjeg odmora liječnika.

 

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja u mjestima: Radoč, Bila i Bijela, te jednu intervenciju na gašenju otpad u mjestu Vrapčići.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:45 do 10:05 sati, gorio biljni otpad u Čeljevu,

– od 10:05 do 12:00 sati, gorjela trava, šuma i nisko raslinje na brdu u Prebilovcima,

– od 11:40 do 12:30 sati, gorjela trava i biljni otpad u Gabela Polju,

– od 06:24 do 06:47 sati, gorio biljni otpad u Tasovčićima.

 Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Vatrogasna jedinica općine Tomislavgrad imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Gornji Brišnik, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

 Zapadno-hercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Vir, gdje je gorjela suha trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom na površini cca 1 000 m2.

Tuzlanski kanton

  • Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Donja Orahovica, gdje je gorjela montažna vikend kuća. Požar je lokaliziran i ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija i to: jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju niskog rastinja, jednu na spaljivanju dimnjaka i dva obezbjeđenja manifestacija  i sportskog događaja.

 OŠTEĆENJA ELEKTRIČNE MREŽE

 Unsko-sanski kanton

Zbog jakog grmljavinskog nevremena praćeno jakim vjetrom i kišom koje je zahvatilo veći dio Kantona, bilo je više prekida u snabdijevanju sa električnom energijom.Trenutno bez napona je dio 10 kv dalekovoda Skakavac u Bosanskom Petrovcu juče od 17:00 sati.

Elektroenergetski sistem u ostalim općinama je stabilan.

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za cijelu Bosnu i Hercegovinu, zbog očekivane grmljavine.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR