Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.06.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 U protekla 72h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 714 uzoraka, od kojih je 61 pozitivan na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Kantonu 10.

Posavski kanton

Do sada su na prostoru kantona na koronavirus testirane 9774 osobe, od kojih je 4828 pozitivno (4671 osobe su izliječene, 153 osobe su preminule), a aktivno je četiri osobe.

 

Kanton 10

Dana 27.06.2022. godine, uzorkovan je materijal na COVID-19 kod dvanaest osoba. Prema rezultatima testiranja dvije osobe su pozitivnih osoba.

 Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 27.06.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod sedamnaest osoba.  Zaključno sa 27.06.2022. godine, aktivno su zaražene tri osobe, oporavljeno je 3958 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:05 do 12:20 sati, gorjele el. instalacije u Eurohercu u Dubrovačkoj ulici,

– od 20:36 do 22:03 sati, gorjela trava i nisko rastinje na Buni,

– od 23:43 do 00:42 sati, požar u vešeraju u City hotelu,

– od 00:51 do 01:46 sati, gorjela trava i nisko rastinje u ulici Mostarskog bataljona.

 Grad Čapljina.  Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Čaljevu, Trebižatu i Tasovčićima gdje je gorjela trava, nisko rastinje i otpad.

Općina Neum. Vatrogasan jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Gradac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Rama. Vatrogasan jedinica općine Rama imala je intervenciju na gašenju požara u selu Gmići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

 Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su 10 manjih intervencija i to: pet na gašenju otpada u kontejneru, jednu na gašenju napuštenog objekta, jednu na gašenju otpada na otvorenom prostoru, jednu na gašenju niskog rastinja, jedan izlazak na lice mjesta po dojavi da se u stanu pojavio dim i jednu tehničku intervenciju na otvaranju vrata stana.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

  • u ulici Bosanskih Banova, gdje je gorjela klima na objektu. Požar je ugašen,
  • u naselju Golubić, gorio je pomoćni objekat. Požar je ugašen.

 Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervencije i to:

  • od 13:50 do 15:15 sati, u mjestu Todorovo, gdje je gorjela trava,
  • sapiranje ceste nakon saobraćajne nezgode u mjestu Polje.

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je dvije intervencije na gašenju požara i to požar na automobilu u naselju Donja Višća i požar na sijenu u naselju Šarenjak, MZ Oskova. Požari su ugašeni.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada  Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara na poljoprivrednoj mašini u naselju Gornja Špionica.

Srednjobosanski kanton

 Općina Donji Vakuf. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Donji Vakuf imali su jednu intervenciju na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf u naselju Vrbas, gdje je gorio kamion. Požar je ugašen.

 Zeničko-dobojski kanton

 Općina Tešanj: Profesionalna vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara jutros u 06:45 sati, u mjestu Trepče, kojom prilikom je došlo do zapaljenja poljskog objekta (štala). Intervencija na gašenju  požara  je još uvijek u toku. Na terenu su dvije ekipe PVJ. Prema prvim informacijama nema povrijeđenih osoba.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervencije na gašenju požara u mjestima Kočerin I Knešpolje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je cca 500 m2 površine, požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

Općina Grude. Vatrogasci DVD-a Tihaljina gasili su požar na lokalitetu Grad Zidine u mjestu Tihaljina. Gorjela je trava i nisko rastinje. Požar je zahvatio i vinograd u kojem je izgorilo oko 300 -tinjak loza, ugrožena su bila i dva stambena objekta. Opožareno je cca 7.000 m² površine.

 KLIZANJE TLA

 Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik U protekla 24 sata Operativni centar Srebrenik je zaprimio prijavu za klizište u naselju Drapići – Podorašje, koje ugrožava jedan stambeni objekat (kuća).

SAOBRAĆAJNI UDES U ŽELJEZNIČKOM SAOBRAĆAJU

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konji. Teretni voz koji saobraća na relaciji Sarajevo-Mostar jučer je iskočio iz šina.

Do nesreće je došlo oko 15:00 sati, kada je iskočilo 12 vagona. Lokomotiva nije iskočila, voz je bio prazan i bez terete.

Prema prvim saznanjima  razlog iskakanja voza su velike vrućine. Iz PU Konjic dato je saopštenje da u ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih lica.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA – UES

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Ilijaš, Velika Kladuša i grada Visoko timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 3 eksplozivna sredstva. Timovi su također vršili uništavanje eksplozivnih sredstava za akreditirane (komercijalne) deminerske organizacije.

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Tokom naredne sedmice, od 27.06.-01.07.2022. godine na snazi je narandžasto upozorenje na visoke dnevne temperature zraka u cijeloj Bosni i Hercegovini. Očekivane temperature od 33 do 38, na jugu i lokalno na sjeveru zemlje do 40 °C što ulazi u domenu crvenog upozorenja.

  

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR