Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.05.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

FEDERACIJA BiH: 1.059 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 39 smrtnih slučajeva.

– Ukupno aktivnih 89 osobe.

– Ukupno izliječenih 931 osoba.

 

FEDERALNI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE 

Jučer je (27. maj 2020. godine) u prostorijama FUCZ održana 20. vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević.

Na sjednici je razgovarano o povoljnoj epidemiološkoj situaciji na području Federacije BiH, efikasnosti dosadašnjih i mogućnostima ublažavanju velikog broja donijetih mjera.

Članovi Štaba usvojili su i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine uputili na razmatranje i odlučivanje prijedlog Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (Covid-19) na području FBiH. Predlaže se da ovom Odlukom dana 31.05.2020.godine prestane stanje nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (Covid-19) na području FBiH koje je Vlada FBiH proglasila 16. marta ove godine. Odlukom o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (Covid-19) na području FBiH zadužit će se FŠCZ i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva da i dalje prate i procjenjuju stanje epidemiološke situacije na području FBiH i na toj bazi utvrđuju mjere i aktivnosti na sprečavanju širenja korona virusa (Covid-19).

Na osnovu preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, FŠCZ van snage stavio je naredbe kojima je obustavljen rad shoping tržnih–centara, pružanje usluga unutar ugostiteljskih objekata svih kategorija i u hotelima a van snage su stavljene i naredbe koje nisu imale rok primjene.

Novom naredbom koja će se primjenjivati do 30. maja u ugostiteljskim objektima i dalje je zabranjena upotreba i konzumiranje nargila (šiša). Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se do 30.05. ove godine. U obrazloženju ove naredbe, između ostalog, navedeno je da u nargila barovima postoje loši higijenski uslovi te da, u cilju zaštite zdravlja stanovništvo od korona virusa, do daljnjeg treba zabraniti korištenje ovog duhanskog proizvoda jer predstavlja rizik za put prenosa određenih infekcija i zaraznih bolesti.

Na ovoj vanrednoj sjednici FŠCZ neređeno je FUCZ da izvrši raspodjelu sredstava i opreme (deke, jastuci, tečni sapun, dezinfekciono sredstvo, dezinfekciono sredstvo za ruke, etil alkohol i sredstva za čišćenje) iz donacije Azerbejdžana, svim kantonalnim štabovima civilne zaštite na području FBiH.

 

Kanton Sarajevo

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo  je u toku jučerašnjeg dana nastavio sa aktivnostima na provođenju preventivnih mjera na smanjenju opasnosti od širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID-19) na području Kantona Sarajevo.

Služba za veterinarske poslove je u skladu sa Dinamičkim planom provođenja zdravstveno-sanitarnih mjera na području Kantona Sarajevo u toku jučerašnjeg dana bila angažovana na planskoj i sistemskoj dezinfekciji javnih objekata i površina na području Kantonu Sarajevo.

Od općinskih štabova civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo  putem njihovih operativnih centara civilne zaštite smo obavješteni, da kontinuirano rade na provođenju preventivnih mjera zaštite i spašavanja, na čišćenju i pranju ulica, trotoara i drugih javnih površina, kao i dezinfekcija javnih objekata, ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parkinga i drugih prostora, kao i na nabavci neophodne zaštite opreme i  sredstava, te dostavi paketa sa osnovnim životnim potrepštinama osobama koje su u stanju socijalne potrebe.

 

Kanton 10

Županijska bolnica dr Fra Mihovil Sučić – izvještaj na dan 28.05.2020.godine:

-broj hospitaliziranih pacijenata – 0, i

-broj pacijenata poslanih u Mostar – 0.

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10:

-broj uzetih brisova i poslano na testiranje (26.05.2020.god.) – 15, svi negativni.

-broj uzetih brisova i poslanih na  testiranje (27.05.2020. god.) – 3, svi negativni.

 

Zapadnohercegovački kanton

Proteklog dana na podučju Zapadnohercegovačkog kantona nije bilo novih slučajeva zaraze  koronavirusom. Ukupan broj do sada zaraženih je 79, od toga su 4 umrle i 75  izliječenih osoba.

  Š.BRIJEG GRUDE POSUŠJE LJUBUŠKI UKUPNO
Zaraženih 61 14 4 0 79
Umrlih 3 1 0 0 4
Izliječenih 58 13 4 0 75
Trenutno zaraženih 0 0 0 0 0

 

Unsko-sanski kanton

Prema podacima Službi CZ na području Kantona stanje je slijedeće:

Grad Cazin. Pozitivni na korona virus su 3 lica, do sada su izliječena 32 lica i bila su 3 smrtna slučaja.                             

Općina Sanski Most.Nema zaraženih korona virusom, 4 oporavljena pacijenta.

Na Infektivnom odjelu KB „Dr.Irfan Ljubijankić“ Bihać trenutno nema pozitivnih pacijenata.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni štab civilne zaštite na Dvadesetoj telefonskoj sjednici, održanoj 27.05.2020.godine, donio je dvije naredbe o raspodjeli zaštitne medicinske opreme i drugih sredstava,  koje je Federalna uprava civilne zaštite u skladu sa naredbama Federalnog štaba civilne zaštite isporučila Kantonalnom štabu civilne zaštite HNK.

 

Srednjobosanski kanton

Kontinuirano se provode aktivnosti na sprječavanju širenja korona virusa na području kantona, te se postupa postupa po naredbama i preporukama FŠCZ i KŠCZ. Kontrolu izvršenja naredbi vrše nadležni organi i MUP SBK.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Aktivnosti na preduzimanju mjera suzbijanja korone virusa: postupa se po Naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba CZ.

JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde:

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, u posljednjih 24 sata zabilježeno je slijedeće:

Trenutno nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19) na području BPK, a do sada su 23 osobe oporavljene od COVID-19.

Dana 27.05.2020. godine uzorkovan je materijal za testiranje kod 1osobe. Prema informacijama referentne laboratorije KCUS,  analizirani uzorak je negativan na koronavirus (COVID-19).

 

Zeničko-dobojski kanton  

Na području Kantona poštuju se Naredbe Federalnog, Kantonalnog i gradskih/općinskih Štabova civilne zaštite, osim pojedinačnih slučajeva kršenja samoizolacije, što se prosljeđuje nadležnim u MUP-a ZDK i poduzimaju Zakonom određene mjere.

Općina Maglaj: ukupno  141 zaraženih  na CORONA virus, oporavljeno 134,  testirano 3 lica (svi testirani negativni).

Općina Tešanj: ukupno 50 zaraženih, 9 u KB Zenica na liječenju, 7 oporavljenih, u protekla 24 sata 34 sumnjiva uzorka poslana na analizu a 17 pozitivnih (od juče). U Samoizolaciji 106 osoba.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuša imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 16:30 do 19:00 sati  u mjestu Crvarevac, gdje su gorjele bale sijena na traktorskoj prikolici u hodu.Povređenih nije bilo,

– od 19:30 do 19:55 sati u ulici „Žrtava Fašizma“, gdje je gorjelo smeće u kontejneru.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 22:30 do 00:05 sati, u Salakovsu gorio otpad.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica Ljubuški imala je od 11:47 do 12:15 sati intervenciju na gašenju požara u naselju Humac, gdje gorjela trava i nisko rastinje. Opožarena površina je oko 1500 m2. Požar su gasila  četiri vatrogasca sa  tri vozila.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju požara.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara: manji požar u stanu na Stupinama i požar na privatnom stambenom objektu u naselju Mihatovići. Požari su lokalizovani i ugašeni.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na deset lokacije na području općina Vogošća, Novi Grad Sarajevo, Jajce, Ilijaš, Hadžići i gradova Gračanica i Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 12 eksplozivnih sredstava i 222 komada streljiva.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE