Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

FEDERACIJA BiH: 1.881 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 53 umrlih osoba.

– Ukupno aktivnih 806 osoba.

– Ukupno izliječenih 1022 osobe.

 

 POPLAVE

 Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 200,22 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 25 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 91,54 m3/s

Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac, izmjeren jutros u 07 sati iznosio je 388 cm (redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju na 300 cm).

Na području Grada Gračanice i općine Doboj Istok u priobalnom području rijeke Spreče nalazi se veća površina poljoprivrednog zemljišta pod vodom.

 POŽARI 

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara u naseljima: Kuti Livač, Cimu i Raštanima gdje je gorjelo nisko rastinje i trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervenciju na gašenju požara u Tasovčićima, gdje je gorjelo nisko ratinje i trava.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Gornja Gračanica, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. Požar je ugašen, povrijeđenih lica nije bilo, na vozilu je pričinjena materijalna šteta.

Opčina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Šiprage, gdje je gorio stambeni objekat (kuća). Uzrok požara su neispravna elektroinstalacije. Požar je ugašen. Na objektu je pričinjena materijalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo.

 

Kanton Sarajevo

 Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije i to:  jednu tehničku intervenciju, jedno obezbjeđenje pretakanja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i jednu na gašenju niskog rastinja.

  

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE