Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.04.2022.godine, do 10:00 sati.-

ZEMLJOTRES

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Tijekom dana nastavljena aktivnost na sanaciji šteta od zemljotresa.

Završena sanacija dimnjaka i popravak krovišta na zgradi O.Š. ,stambena zgrada dvije sanacije krova i dimnjaka , četiri sanacije dimnjaka na obiteljskim kućama u naseljenim mjestima.

Grad Stolac. U posljednja 24 sata osjetilo se jedno lakše podrhtavanje tla, nije bilo materijalne štete, niti povrijeđenih osoba. Dosad je 325 osoba prijavilo materijalnu štetu. DVD Stolac, Komunalno Stolac i GSS Čapljina nastavljaju sa aktivnostima uklanjanja otpale žbuke, crijepa i dimnjaka.

 ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 U protekla 72h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 978 uzoraka, od čega je 46 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Unsko-sanskom i Bosansko-podrinjskom. 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 49 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je deset novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 41 osoba. Pozitivno je 37 osoba.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9683 osoba, od kojih je 4777 pozitivno (4614 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 10 osoba.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 26.04.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 16 osoba na COVID-19. Zaključno sa 26.04.2022. godine, nema aktivno zaraženih osoba, oporavljeno je 3956 osoba, a 127 osoba je preminulo.

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju od 12:00 do 12:50 sati, gdje je nadzirala spaljivanje biljnog otpada na Gradini.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:15 do 14:40 sati, u Ćalićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 16:20 do 17:15 sati, u Služnju, gdje je gorjela: trava, loza, otpad te grede.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara

od 23:30 do 23:55 sati, u ulici Stjepana Radića, gdje su gorjela dva kontejnera.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 22:15 do 23:10 sati, u ulici Doljanka bb, gdje je gorio kontejner.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Goražde imala je intervenciju na gašenju požara od 19:10 do 22:10 sati, gdje je gorjela divlja deponija otpada, na lokalitetu Lug u naselju Zupčići (Grad Goražde). Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općine Pale FBiH. Dana 27.04.2022. godine Služba za civilnu zaštitu općine Pale FBiH dobila je dojavu o pojavi požara na divljoj deponiji lokalitet Palež MZ Hrenovica, odmah po dojavi vatrogasci su izašli na lice mjesta i lokalizovali požar.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na  gašenju požara stambenog objekta u naselju  Hamida. Požar je ugašen

OpćinaTešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na  gašenju požara u naseljenom mjestu Raduša, gdje je gorjelo nisko rastinje, površine oko dva duluma. Nije prouzrokovana materijalna šteta.

 Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Bugojno imali su jednu intervenciju kod hotela Kalin, gdje je gorio otpad u kontejneru. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik imali su jednu intervenciju u mjestu Kalibunar, gdje je gorio otpad u kontejneru. Požar je ugašen.

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 14:14 do 17:15 sati, u mjestu Dolovi, gdje je gorjela šuma.

 Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Dana 26.4.2022. godine VJ Živinice je imala intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini u naselju Svojat. Požar je lokaliziran i ugašen.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su dvije intervencije,  jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru i jednu na gašenju napuštenog objekta.

KLIZANJE TLA

 Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Uposlenici službe za CZ zajedno sa stručnim licem iz oblasti geologije obišli su dvije prijave klizišta , na putnoj komunikaciji Doborovci-Džakule, te u Prijekom Brdu zaseok Jahići gdje je takođe ugrožena putna komunikacija, isti će sačiniti izvještaj sa prijedlogom mjera za hitno saniranje.

UDAR GROMA, JAK VJETAR

 Tuzlanski kanton

Općina Doboj Istok. Prema izvještaju službe civilne zaštite općine Doboj Istok u protekla 24 sata, tokom popodnevnih sati zbog obilne kišne padavine praćene grmljavinom uzrokovale su kratkotrajnu pojavu bujica i prekida u snabdijevanju električnom energijom na dijelovima općine. Tokom noći u jutarnjim satima stanje se normaliziralo a služba još nije evidentirala eventualne štete uzrokovane navedenim pojavama.

 

                                             FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR