Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.04.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 26.04.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH, prijavljeno je 1.616 uzorka, od kojih je 133 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana registrovano je 3 novozaražene osobe sa  COVID-19. Aktivno je zaraženo 733 osoba. U samoizolaciji se nalazi 1.136 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada na prostoru Posavskog kantona od Korona virusa ( COVID19), testirano je 5.042 osoba od kojih je 1.560 osoba pozitivno  (1.283 osoba je izliječeno, 87 osoba umrlo), a aktivno je 190 osoba.

 

Kanton 10

Dana 26.04.2021.godine u Kantonu 10 na COVID 19 testirano je 100 osoba, od kojih je pozitivno 39.

 

Bosansko-podrinjski  kanton Goražde

Dana, 26.04.2021.godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod 35 osoba, a prema rezultatima testiranja šest uzoraka je pozitivno.

Zaključno sa 26.04.2021.godine, na područu BPK je 45 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19). Oporavljeno je ukupno 1.916 osoba, a 76 osoba je preminulo.

 

POŽARI 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Donji Vakuf. Vatrogasna jedinica općine Donji Vakuf imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– u 12:40 sati, u mjestu Prusac, gdje je gorjela zanatska radnja. Pričinjena je veća materijalna šteta,

– jutros u 02:50 sati, u Titovoj ulici, gdje je gorjela stambena zgrada. Tom prilikom je smrtno stradala jedna osoba, a jedna osoba je spašena. Uzrok požara nepoznat. Uviđaj je u toku.

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo Stari Vitez imalo je intervenciju na gašenju požara u mjestu Gornja Večerska, gdje je gorjela šuma i trava.

Općina Busovača. Dobrovoljno vatrogasno društvo Busovača imalo je tri intervencije na gašenju požara i to:

– u mjestu Kadića Strana, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje,

– u mjestu Gornja Rovna, gdje je gorjela šuma,

– u mjestu Granice, gdje je gorjela deponija smeća i nisko rastinje.

Općina Bugojno. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Bugojno po pozivu izašli na teren u ispomoć u susjednu općinu Donji Vakuf, gdje je u mjestu Prusac gorjela privatna stolarska radnja. Požar je ugašen. Pričinjena je velika materijalna šteta.

Svi požari su ugašeni.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jednica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 10:20 do 11:56 sati u mjestu Tržac, gdje je gorjela kuća. Dva lica zadobila su lakše povrede i pričinjena je veća materijalna šteta. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinca općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Aljkovći, gdje je gorjela šuma na površini od oko 5 ha. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinca općine Lukavac imala je tri intervencije na gašenju požara, i to: jednu na gašenju zapaljenog automobila u naselju Puračić i dvije na gašenju niskog rastinja u naselju Milino Selo. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Gornji Srebrenik, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: u ul. Univerzitetska, gdje je gorio napušteni objekat i u prostorijama Plave bolnice u Tuzli, gdje je gorio klima uređaj. Požari su lokalizovani i ugašeni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 09:20 do 10:25 sati u ulici Maršala Tita, gdje je gorio otpad.

Općina Konjic. Prema informacijama Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic, kiša koja je padala na području općine ugasila je požare na lokalitetu Borci i u mjestu Žitače.

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 11:00 do 14:00 sati na lokalitetu Pliševica – Draševo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:00 do 14:00 sati na lokalitetu Dubrava, gdje je gorjela divlja deponija otpada. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom,

– od 16:30 do 18:45 sati u mjestu Gornja Britvica, gdje je gorjela borova šuma i nisko rastinje na površini od oko 10.000 m2. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:30 do 11:45 sati na lokaciji Konjsko, u blizini puta Rakitno-Blidinje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 3.000 m2. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom,

– od 15:20 do 17:00 sati u mjestu Rakitno, na lokaciji Petrovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 4.000 m2. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 11 manjih intervencija na gašenju požara i to: sedam na gašenju niskog rastinja, dvije na gašenju dimnjaka na stambenim objektima, jednu na gašenju smeća u kontejneru i jednu na gašenju smeća u stanu.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u naselju Bištrani, gdje je gorjela šuma. Požar je ugašen,

– u naselju Javor, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen. Pričinjena je veća materijalna šteta, nije bilo povrijeđenih lica.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 26.04.2021.godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Mobilna: Banovići i Skver. Kvalitet zraka za dan 26.04.2021 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR