Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.12.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan 25.12.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1445 uzoraka, od čega je 309 pozitivno na COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona testirano 7099 osoba na COVID-19, od kojih je 2656  pozitivno  (2446 osoba je izliječeno, 131 osoba je preminula), a aktivno je 79 osoba. 

 

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Agencija za vodno područje rijeke Save

Usljed naglog porasta temperatura i topljenja sniježnog pokrivača, kao i novih padavina bilježi se porast vodostaja na većini hidroloških stanica na vodnom području rijeke Save u FBiH. Prema meteorološkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u naredna tri dana očekuje se oblačno vrijeme sa kišom.

Na većini hidroloških stanica prognozira se novi porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, posebno na gornjem dijelu sliva Une i Sane, te u manjoj mjeri na gornjem dijelu sliva rijeka Vrbasa, Bosne i Drine. Obzirom na ispunjenost korita vodom i zasićenosti tla očekuje se dostizanje kota pri kojima počinje kontinuirano obavještavanje na području sliva Une i Sane. Bujični vodotoci na kojima može doći do povećanja vodostaja u ovom periodu su na području gornjeg toka sliva rijeke Une, te na slivu rijeke Fojnice.

  

POŽARI  

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna  jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 17:00 do 17:45 sati, u naselju Kuti Livač, gdje je gorio dimnjak,
  • od 23:55 do 00:35 sati, u ul.Blajburških žrtava, gdje su gorjele drvene palete.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 8 manjih intervencija: tri na gašenju dimnjaka na stambenim objektima, dvije na gašenju otpada u kontejnerima, jednu na gašenju automobila, te  dvije tehničke intervencije (sapiranje platforme na sarajevskom Aerodromu).

 

 

O S T A L O 

Potrage za nestalim osobama

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Dana 24.01.2021.godine, oko 00:45 sati, na putnom pravcu Jajce – Banja Luka, kod tunela Tuk, došlo je slijetanja putničkog vozila u rijeku Vrbas. U vozilu se nalazila jedna osoba. Na zahtjev PU Jajce, Služba CZ-e Jajce aktivirala je Službu za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom, formiranu pri GSS „Stanica Jajce“ i isti su 24. i 25.12. vršili pretragu korita rijeke Vrbas. Auto je prazan izvučen od strane policije uz koordinaciju dvojice ronilaca kantonalnog MUP-a SBK/KSB.

I danas će biti angažovani pripadnici Službu za zaštitu i spašavanje pri GSS-u, nastaviti dalju potragu za nestalim vozačem spomenutog automobila, uz koordinaciju sa policijskim strukturama i roniocima kantonalnog MUP-a SBK/KSB.

  

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm za područje Hercegovine zbog očekivanih padavina količina između 20 i 40 l/m2, te zbog mogučih udara vjetra do 55 km/h.

 

 

 

                                                                          FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR