Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.11.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI           

 

Zapadnohercegovački kanton

Zbog obilnih kišnih oborina u protekla 24 sata, sve vatrogasne postrojbe na području našeg  Kantona, radile su na čišćenju lišća i smeća iz poplavljenih šahtova.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju u vremenu od 17:30 do 19:00 sati, na ispumpavanju vode iz obiteljske kuće u Gornjim Mamićima, sa tri vatrogasca i jednim vozilom.

Rijeka Trebižat, vodomjerna postaja Humac, vodostaj iznosi 285 cm u 08:00 sati, (280 cm redovna obrana od poplave) s trendom stagnacije.

Na toku rijeke TMT (Tihaljina-Mlade-Trebižat) jutros od 04:00 sati, na snazi su redovite mjere obrane od poplava.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na HA Modrac                                    

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, bio je 196,32 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.), u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,0 m3/s.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju, zbog začapljenih odvodnih kanala, došlo je do stvaranja manjeg bujičnog potoka koji je prijetio kućama, brzom intervencijom Vatrogasne jedinice uzrok je otklonjen.

 

POŽARI       

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju na zapaljenom električnom brojilu, u naselju Ozimice II.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin, imala je jednu intervenciju na zapaljenom motornom putničkom vozilu, u mjestu Kličići u vremenu od 18:20 do 19:05 sati. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom, pričinjena je veća materijalna šteta.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju na gašenju požara, na zapaljenom električnom brojilu, u naselju Hrustovo.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići, imala je intervenciju na gašenju  požara, u kući u ul. Mehmeda Spahe, u jednoj prostoriji požar je zahvatio pregradni zid kod kamina, pričinjena je materijalna šteta, bez povrijeđenih lica, požar je ugašen.

Općina Žepče. Dana 25.011.2018.godine, u 01:50 sati, u ul.Stjepana Radića,  izbio je požar na pomoćnom objektu, u 02:15 sati, od strane vatrogasne brigade Žepče, požar je ugašen i stavljen pod  kontrolu te ustanovljeno da je izgorio krov od pomoćnog objekta i nastrešnica za vozilo, požar je pričinio materijalnu štetu  na motornom vozilu. Mjesto požara obezbjeđeno od strane policijskih službenika PS Žepče.

 

 OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD  Stari Vitez i dalje dostavlja pitku vodu dva puta tjedno u donji bazen u Ahmićima te dva puta u Bukve, a DVD Vitez dva puta tjedno u Putkoviće i dva puta tjedno u Ahmiće.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Trebinje 92, Gacko 84, Bileća 75, Mostar 66, Čemerno 51, Neum 47, Bugojno 41, Jajce 38, Ivan Sedlo 37, Livno 36, Mrkonjić Grad 35, Bjelašnica 33, Bosanski Novi 25, Bihać i Zenica 24, Banja Luka 22, Sanski Most 21, Doboj 19, Gradačac 15, Foča 13, Sarajevo 11, Tuzla 9, Bijeljina 7, Sokolac 6, Han Pijesak 4, Zvornik 3, Višegrad 2, Rudo 1.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE