Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.10.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan 25.10.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 968 uzoraka, od čega je 277 pozitivan na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Kantona testirano je 16 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovane su 2 novozaražene osobe. U samoizolaciji se nalazi 150 osoba. Pozitivno je 98 osoba.

 

Kanton 10

U protekla 24 sata na području Kantona 10 na COVID-19 testirane su 3 osobe. Prema rezultatima  testiranja nema pozitivnih osoba na COVID-19.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na području Kantona prethodnog dana testirano je 45 osoba na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja 10 osoba je pozitivno na COVID-19. Zaključno sa 25.10.2021.godine, zaražene su 33 osobe, oporavljeno je 2223 osoba, dok je 90 osoba preminulo.

 

Posavski kanton

Na području Posavskog kantona, testirano je 6264 osoba od kojih je 2151 osoba pozitivno  (2023 osoba je izliječeno, 111 osoba umrlo), a aktivno je 17 osoba.

 

POŽARI 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. U naselju Ovčarevo, usljed bojevog gađanja SFOR-a, došlo je do požara, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Zbog minskog polja vatrogasci nisu mogli intervenisati.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 17:00 do 17:25 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, na Čekrku, te
  • od 17:35 do 17:50 sati, gdje je gorjela trava u ulici Hrvatske mladeži.

                                                                                                                                               

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala,u naselju Desetine.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su četiri manje intervencije: tri na gašenju otpadnog materijala, te jednu tehničku intervenciju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Perin Han, gdje je gorio stambeni objekat-kuća, požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg.  Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 14:35 do 15:10 sati, na lokalitetu Cigansko Brdo, gdje je gorjela manja površina borove šume. Požar su gasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području gradova: Livno ,Srebrenik, te općine Velika Kladuša, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 3 eksplozivna sredstava. Timovi su dakođer vršili uništavanje prikupljenih sredstava iz prethodnih zadataka.

 

 

                                     FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR